Spørsmål & svar

Spørsmål: 10.februar 2023

Jente/kvinne, 

27 år

Jeg har alltid spist veldig lite mat, å fått kommentarer på dette, nå de siste 2 årene har dette med mat blitt vanskelig, jeg er ca 162 høy å veier 48kg, enda så føler jeg at jeg er tykk, å spiser mat Max 1 gang om dagen. Når jeg spiser så blir jeg fort mett og kvalm.. hvis jeg har det litt vanskelig psykisk så kan jeg gå flere dager uten å spise mat, å kjenner ikke følelsen av å være sulten. Kjenner ofte på at jeg er svimmel og har mye stikking rundt om i brystet. Vil dette være spiseforstyrrelse eller er det ikke noe å tenke på? Samboer er oppgitt over at jeg ikke spiser mat å sier at jeg har spiseforstyrrelse hele tiden

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt og forteller om hvordan du har det med mat, kropp og vekt, og hvordan dette har blitt vanskelig for deg den siste tiden. Det høres ut som at dette preger deg mye i hverdagen og at de rundt deg også blir bekymret. Jeg ønsker gjerne si litt om hva som kan være viktig å gjøre, enten om man har et problematisk forhold til mat, eller om det har blitt en spiseforstyrrelse. Det å få tidlig hjelp i begge tilfeller, vil uansett være viktig.

Du forteller at du kan gå flere dager uten å kjenne på sult og uten å spise, i perioder du har det vanskelig psykisk. For noen, kan dette være en måte å håndtere det som er vanskelig på. Man har funnet en løsning for å regulerer vanskelige følelser, og det å spise lite eller ingenting oppleves som en mestringsstrategi. Problemet i slike tilfeller, er at selve «løsningen» man har funnet, etter hvert får mange uheldige konsekvenser. Men selv om man ser noen av konsekvensene av dette, er det likevel vanskelig for mange å gi slipp på kontrollen og det som oppleves som en mestringsstrategi. Mange kan også streve med å selv se alvoret i dette, og kan derfor bli usikker på om det er behov for hjelp. 

Du forteller også at det alltid har vært vanskelig å få i seg nok mat, men at forholdet ditt til mat er bli vanskelig de siste to årene. Du spiser rundt 1 måltid om dagen, ubehag som kvalme, svimmelhet og stikking i brystet. Dette er absolutt noe som er viktig å ta på alvor. Det høres ut som at dette har påvirket kroppen din over lengre tid, og som ikke er noe godt for deg. Ved å oppsøke lege, fortelle om alt du har fortalt om her, vil man kunne få videre hjelp med dette. Det er mulig å få et bedre forhold til mat, kropp og vekt, med de aller fleste har behov for hjelp. Første steg er ofte å anerkjenne at det er et problem. Håper dette svaret kan bekrefte at det er viktig å oppsøke hjelp med dette. 

Om du ønsker å snakke mer med noen i ROS, og få mer støtte i denne situasjonen du er i, kan du ta kontakt med oss på telefon eller chat. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. mars 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
7. mars 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
13. mars 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe
4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.