Spørsmål & svar

Har hatt et vanskelig forhold til mat og kropp siden jeg var liten.
Spørsmål: 6.desember 2023

Jente/kvinne, 

15 år
Siden jeg var liten har jeg alltid hadd et vanskelig forhold til mat og kropp. Jeg har kastet opp og sultet meg selv av og på i flere år og det ble værst på ungdomsskolen. Jeg har stort sett alltid vært normalvektig. Jeg sjekker kroppen min i speilet sikker 100 ganger om dagen og hvordan den ser ut for meg kan endre seg flere ganger daglig. Nå skal jeg snart begynne på vgs og vil ut av dette. Jeg har alltid vært aktiv og vil for engangs skyll kunne trene og ha et sunt og normalt forhold til mat. Jeg synes det er veldig ekkelt å snakke om og har så vidt nevnt det til moren min. Hun sier jeg bør snakke med noen som kan mer om det. Dette synes jeg er ekstremt vanskelig og tror ikke jeg kommer til å klare å oppsøke hjelp.

ROS svarer

Hei, Tusen takk for at du deler med oss og søker råd her. Det høres ut som at du har hatt et anstrengt forhold til mat og kropp over lengre tid nå, slik skal du ikke trenge å ha det og det er mulig å få hjelp til å få det bedre. Håper svaret her kan gi deg litt klarhet i hva du kan gjøre videre<3   Du skriver at du sjekker kroppen din i speilet 100 ganger om dagen, dette høres veldig vondt og slitsomt ut for deg. Samtidig tror jeg at mange som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt kan kjenne seg igjen i dette. For noen så kan det å sjekke seg selv i speilet bidra til å opprettholde det anstrengte forholdet til mat og kropp. Kanskje det er mulig å tenke over hva det er som gjør at du sjekker deg selv i speilet? Er det mulig å trappe ned på dette?   Det er også veldig fint å høre at du har nevnt dette til moren din, selv om du kjenner at det er veldig ubehagelig å snakke om. Det å snakke med noen kan for mange være veldig vanskelig, men for mange så vil det også være veldig nyttig. Det høres ikke godt ut for deg å ha det slik du forteller at du har det og jeg tenker at det kunne vært fint for deg å snakke med noen om dette. Du skriver også at du har et ønske om å ha et sunt og normalt forhold til mat og dette er jo et fantastisk utgangspunkt.   Det finnes mange muligheter når det kommer til å søke hjelp. Du skriver at du skal begynne på videregående, kanskje det er mulig å snakke med helsesykepleier på skolen der du skal begynne? For noen vil det også være naturlig å snakke med fastlegen sin for å få en henvisning videre. Her i ROS tilbyr vi også individuelle samtaler dersom det er noe du ønsker, det kan du lese mer om her. I forkant av en samtale med helsesykepleier, lege eller rådgiver i ROS så kan det for noen føles mer betryggende om en har sortert litt i det en skal fortelle om på forhånd. For noen kan det å skrive alt ned på et ark og levere selve arket føles tryggere, eller ta med noen stikkord. Da har du noe å støtte deg til dersom du kjenner at det blir vanskelig. For noen så kan det jo også ta litt tid å åpne seg opp for andre, og dette er helt normalt.  I podcasten vår uforstyrra så trekker de også frem hvordan en kan søke hjelp i denne episoden.   For noen så kan det også være en veldig fin start å ta kontakt på vår anonyme chattetjeneste, den kan du finne her.   Håper noe av dette kan være til hjelp for deg<3 Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.
ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.