Spørsmål & svar

Kan man drikke tine iskaffe uten sukker hver dag i behandling for AN?
Dato: 8.juni 2023

Jente/kvinne, 

18 år
Kan man drikke tine iskaffe uten sukker hver dag i behandling for AN? er redd for søtstoffene og at de er dårlig for meg

ROS svarer

Hei, så fint du søker råd når du kjenner deg usikker på dette.   Det korte svaret jeg vil gi deg er - ja :) Både iskaffe med eller uten sukker og/eller søtstoff kan du fint ha hver dag inn i behandling. Det både smaker godt og er en fin måte å også få i seg melkeprodukter på som gir god og viktig næring i tilfriskningen. Du skriver at du er redd for at søtstoffer i iskaffen ikke er bra for deg. Hvor tror du denne usikkerheten kommer fra? Gjelder det flere matvarer enn bare iskaffe? Jeg tenker videre å si litt om dette med usikkerhet omkring mat. Og til slutt bare litt kort om søtstoffer.     Både mennesker med og uten spiseforstyrrelse kan kjenne på usikkerhet omkring mat fra tid til annen. Det skrives mye om kosthold i aviser og innlegg på sosiale medier av både selvutnevnte eksperter og ekspert, så det er ikke rart at mange kan kjenne seg forvirret. Det å jobbe seg ut fra en spiseforstyrrelse er veldig vanskelig om man samtidig skal ta inn og vurdere mye av det "støyet" som finnes der ute. Det kan derfor være viktig å minne seg selv på at man har en stor grad av selvbestemmelse over hva man velger å vie oppmerksomheten sin til. Og dette valget bør gjerne være basert på ens eget utgangspunkt og mål. Rent praktisk kan dette gjøres ved å velge eller velge bort hva man følger på sosiale medier, være kritisk i møte med informasjon, og ikke minst bli klar over ens egne forutsetninger og behov når det kommer til spising og kosthold. Snakk gjerne med dine behandlere om den usikkerheten du kjenner på. Noen ganger trenger vi å trygges i det vi gjør, og det er også helt greit.     Litt kort om søtstoff.  Arbeidet med å sørge for at søtstoffer og andre tilsetningsstoffer er trygge i bruk pågår kontinuerlig. Et søtstoff kan ikke godkjennes før myndighetene har vurdert det som trygt, og da ser de bl.a. på at det ikke utgjør noen helserisiko i den mengden som godkjennes for tilsetning i mat og drikke. Der legges også inn store sikkerhetsmarginer. Dersom du kjenner deg usikker på mengde, så anbefaler jeg å ta det opp med legen din eller en annen behandler, f.eks. klinisk ernæringsfysiolog.     Håper svaret her kan trygge deg litt i videre behandling. Takk for ditt spørsmål.     Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver ROS.
ROS

NESTE AKTIVITETER

10. september 2024
Tromsø
Gruppe: Få bukt med overspising
10. september 2024
Bergen
Gruppe: For pårørende (lukket)
10. september 2024
Tromsø
Gruppe: På lag med kroppen (FULLT)
11. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.