Spørsmål & svar

Hvorfor heller min datter mye matolje på maten?
Dato: 8.desember 2023

Jente/kvinne, 

35 år

Har ei datter på 14 år med spiseforstyrrelser, ho bruker å tømme mye matolje på maten før ho skal ete. Kvifor gjer ho det?

ROS svarer

Hei,

Takk for at du tar kontakt med oss.

Du lurer på hvorfor din datter heller mye matolje over maten før hun spiser. Dette er det vanskelig å gi et konkret svar på, da jeg ikke har hørt at dette er en typisk ting å gjøre.

Du sier ikke noe om hvilken type spiseforstyrrelse din datter har, om hun er i behandling eller om hun er i en tilfriskningsprosess der hun jobber med, og ønsker å komme opp i vekt.

Det blir derfor bare spekulasjoner og gjetning fra min side, men hvis hun strever med å få i seg nok kalorier, er det å helle litt olje over maten for så vidt en fin måte å få i seg ekstra energi på. Om det er dette din datter ønsker vet jeg ikke.

Du skriver «mye matolje», men jeg vet ikke jeg hvor store mengder det er snakk om. Enkelt fortalt er olje over maten en måte å få i seg mye energi på, uten å måtte spise og tygge så mye. Det er dermed mye energi, på lite volum. Hvis hensikten er å øve seg på å spise større mengder mat, så vil det være gunstig å også sørge for å inkludere mat med mer volum i tillegg.

 

En annen tanke jeg får er at det kan hende hun forsøker å overbevise de rundt seg om at hun får i seg nok energi/ikke er redd for å få i seg kalorier. For å unngå press og mat-mas?

 

Mange med spiseforstyrrelse er litt såre i forhold til spørsmål og kommentarer rundt matinntak. Det enkleste er å være åpen og nysgjerrig, og gjerne spørre henne, på en forsiktig og ikke konfronterende måte.

Jeg vet ikke om du ble noe klokere av dette svaret. Om du ønsker å snakke med en rådgiver er du også velkommen til å ta kontakt med oss på telefon eller chat.

 

Mvh Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.