Spørsmål & svar

Bekymret for underevektig datter
Dato: 4.april 2024

Jente/kvinne, 

51 år

Hei, jeg har en datter på 15 år som er undervektig. Hun startet med et mål om å spise sunt - dette gikk (uten at jeg merket det, gikk hun over til å spise lite). Jeg oppdaget at hun spiste for lite i vinterferien, for da var vi sammen hele dagen, hver dag. Vi var til legen uka etter vinterferien - da var hun 45 kg, høyde 165 cm. Beskjed fra lege: hun er undervektig kategori 1 - spis fire måltider for dagen, kom tilbake om 6/7uker. Nå har det gått 3 1/2 uke. Det er akkurat som om "sykdommen" har blomstret opp. Jeg får i henne fire måltider, men hun skal bare ha det magre av det magre, og små mengder. Jeg har ikke veid henne, men jeg er ganske sikker på at hun har gått ytterlig ned i vekt. Jeg har et ganske nært forhold til min datter, og jeg opplever ofte at det jeg sier når inn, men dagen etter er det jeg har sagt borte. Andre symptomer enn vektnedgang: mistet mens, fryser mye og ustabil i humøret. Jeg føler meg usikker på hvor "streng" jeg skal være mtp mat. Har dere noen gode tips? Mvh bekymret mamma

ROS svarer

Så fint at du kontakter oss og spør om råd angående din datter. Jeg skjønner godt at du er bekymret, og det er bra at du allerede har tatt din datter med til legen. Det du beskriver om hvordan det hele startet, med å først spise sunt, og deretter over i vektnedgang og å spise lite, er for mange en svært typisk start på en spiseforstyrrelse. Det var fint at dere i vinterferien fikk nok tid sammen til at du oppdaget denne utviklingen, og at dere kom raskt til lege etter dette. Det at hun er kategorisert som undervektig, sammen med de andre symptomene du nevner; mistet mens, fryser mye og ustabil i humøret, er etter min mening grunn nok til å kontakte legen igjen, og be om henvisning til BUP, for utredning av spiseforstyrrelse.

Det å «se det an» og komme tilbake om 6-7 uker høres ikke riktig ut i deres tilfelle, jeg ville kontaktet legen igjen fortløpende og sagt det som det er; at her er det forverring og oppblomstring av sykdommen, og at du har økt bekymring. Du kjenner din datter best, og det er ikke sikkert at deres lege har mye erfaring med spiseforstyrrelser.

Det er heller ingen fasit på hvordan dette utvikler seg, og hvor raskt, så her tenker jeg at du skal lytte til deg selv og din magefølelse, og ikke rådet du fikk av lege for noen uker siden. Jeg ønsker på ingen måte å skremme deg, og håper ikke svaret mitt gjør deg mer urolig, men det er erfaringsvis lurt å sette i gang tiltak tidlig, og da helst før en eventuell spiseforstyrrelse rekker å få skikkelig taket. Mange opplever god hjelp på BUP, og kan få oppfølging og blant annet matplan som skal følges, hvis det blir bestemt at det skal settes i gang behandling.

Du er usikker på hvor streng du skal være med tanke på mat, og det skjønner jeg at er vanskelig.  Det er flott at du får henne til å spise 4 ganger daglig, men du beskriver også at hun kun vil ha mager mat, og i små mengder. Så selv om 4 måltider i utgangspunktet høres bra ut, er det ikke sikkert at hun får i seg på langt nær det hun trenger.

Jeg vil igjen oppfordre deg til å få en ny legetime snarlig, og be om henvisning til videre utredning. Jeg vil også oppfordre deg til å bruke oss i ROS, som støtte underveis hvis du trenger det. Du kan benytte deg av rådgivningstelefon   https://nettros.no/om-ros/kontakt-oss/  uten å bestille time, og du kan også benytte deg av chatten vår  CHAT for å stille spørsmål eller bare lufte noen tanker og bekymringer. Håper dette svaret var til hjelp for deg.

Mvh Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon (utsatt til høsten 2024)
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.