Spørsmål & svar

Jeg har ikke fått til å spise noe som helst på 1 uke, hva kan jeg gjøre?
Dato: 14.desember 2023

Jente/kvinne, 

23 år

Hei. Jeg har ikke fått til å spise noe som helst på 1 uke. Jeg får til å drikke litt hver dag. Det er psykosomatisk og har skjedd tidligere (4 uker og 3 uker uten noe mat). Det er ikke noe jeg gjør med vilje, det er utrolig smertefullt jo lengre tid som går, men jeg klarer fysisk ikke å få ned mat. Jeg har en tlf time med lege på mandag. Men jeg føler meg så desperat, har dere noe råd, hva kan jeg gjøre? Jeg er livredd for å gå mange uker uten mat igjen og komme på reernæring igjen. Om dere har noen råd så er jeg veldig takknemlig<3

ROS svarer

Hei,
Takk for at du tar kontakt med oss. Det høres utrolig vanskelig ut for deg. Så bra at du søker råd her, når du har det slik.

Det er veldig godt å høre at du skal snakke med legen, jeg er bekymret når du skriver at du ikke spiser og drikker nok, og at du har hatt et slik mønster knyttet til spising over lang tid.

Du skriver at det har vært veldig vanskelig for deg å spise, at det er psykosomatisk og at det har skjedd tidligere, så jeg lurer på om det kan være viktig å se litt nærmere på årsaken, for å finne en løsning?

For veldig mange det å bli bevisst dette, at det er en sammenheng mellom vanskelig livssituasjon og spiseforstyrrelse, er ofte en viktig start for å komme seg ut av anstrengt forhold til mat. Det å få innsikt og forståelse for egne tanke- og følelsesmønstre kan hjelpe oss å handle annerledes og innse at vi trenger mer hjelp og støtte også.

For mange er det nødvendig å se nærmere på livssituasjonen og vurdere om det er noe som opprettholder spiseforstyrrelsen. Er det en relasjon som påvirker deg negativ? Det å stille for høye krav til seg selv? Noen innser at det er fortiden som ikke er bearbeidet, vanskelige minner går utover livskvaliteten og forholdet til mat og kropp. Det betyr ofte at en trenger mer hjelp, ofte behandling, for å få det bedre.

Det er akkurat som du sier, det er ikke noe personen gjør med vilje, for ingen ønsker å ha det så vondt. Så det er veldig viktig å ha forståelse og kjærlighet for seg selv, når en har det veldig tøft. Det er ofte slik at vi er våre største kritikere, og det er vanskelig å ha forståelse for egen situasjon, og det kan være vanskelig å be om hjelp.

Mange av de som kommer til oss, sier at de sliter med ambivalent forhold til spiseforstyrrelse og behandling. En kan ønske å bli frisk, men samtidig frykte det å gi slipp på kontrollen og restriksjonene, når disse har en viktig funksjon i livet, når en har det utrygt for eksempel.

Om det er slik for deg også, kan det være fint å prøve å åpne opp og utforske det mer, prøve å sette ord på hva slags funksjon restriksjonene har for deg, på hvilken måte er restriktiv spising psykosomatisk for deg, og hva du trenger akkurat nå, for å slippe på restriksjonene.

Behandling kan ha fokus på det, og mange opplever at forhold til mat og kropp blir bedre, når en jobber med å styrke selvfølelsen for eksempel, eller bearbeide fortiden.

Jeg vil derfor oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det, og utforske sammenheng mellom utfordringene du har og spiseproblematikk. Jeg vil også oppfordre deg til å ha fast oppfølging hos legen, for jeg blir bekymret da jeg leser at du spiser og drikker veldig lite, og at det har skjedd tidligere. Det høres ut for meg at du ønsker å få hjelp med dette, og det er veldig modig av deg, å jobbe med å få det bedre.

Du er hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat. De kan være fint å øve seg litt på å skrive, om en aldri har snakket om dette før eller om steget for å snakke med noen om dette er fortsatt veldig stort.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.