Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg få til stabil vektnedgang?
Dato: 16.april 2024

Jente/kvinne, 

19 år

Jeg er så sliten, ingenting fungerer. Jeg skjønner at det ikke er den mest effektive måten å kvitte seg med kalorier på, og man rekker kanskje ikke å bli kvitt alt, men jeg klarer ikke slutte. Eller kanskje jeg bare ikke er klar for det. Har normal BMI, så er ikke et problem å gå ned i vekt, men ingenting fungerer. Prøver å få veid maten når jeg har mulighet, holder styr på kaloriene, men går ikke ned stabilt. Jeg ser at jeg legger på meg når jeg spiser for mye, men klarer ikke stoppe. Går alltid frem og tilbake mellom å spise litt mindre enn vanlig og alt for mye, men blir aldri mett når jeg først har begynt å spise. Hvordan kan jeg få bedre kontroll over metthetsfølelsen? Hvordan kan jeg måle kalorier i mat andre har lagd eller når jeg ikke får veid den? Hva gjør jeg feil? Hvordan kan jeg få til stabil vektnedgang?

ROS svarer

Hei,

takk for at du tar kontakt. Det høres ikke lett ut for deg å ha det slik. Det er ikke rart at du kan kjenne det sliten, det er utrolig utmattende når mat og vekt tar så mye fokus som du beskriver. Kan det være at tanker om mat og vekt tar litt stor plass for tiden? For mange som tar kontakt her kan det noen ganger ta så stor plass at det påvirker hvordan man har det. Jeg ønsker å si litt mer om dette lengre ned, men starter med å svare deg på spørsmålene du stiller.

Hvordan få bedre kontroll på metthetsfølelsen? Det er vanskelig å ha kontakt med metthetsfølelse når man stadig begrenser matinntaket gjennom å spise restriktivt, og/eller kompenserer. Det å tenke veldig mye på mat, kan også være med å forstyrre den normale reguleringen. Et viktig utgangspunkt for at sult og metthet skal fungere bedre, er å spise regelmessige faste måltider. Gjerne 4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider. Kroppen trenger jevnlig påfyll, og tilstrekkelig mat for å fungere optimalt. Derfor er det også viktig å spise seg mett til måltider.

Hvordan måle kalorier i mat andre har lagd? Å telle kalorier kan bidra til strenge regler rundt mat, og for veldig mange er dette bare med å opprettholder et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt. Det er sjeldent at det å telle kalorier er nyttig, og jeg vil råde deg til å unngå telling av kalorier. Kanskje det kan kjennes skummelt å bare slutte. Da kan kanskje situasjoner hvor man får mat andre har lagd være en fin mulighet til å øve seg på å gi litt slipp på kontrollen.

Hvordan få stabil vektnedgang? Jeg undrer meg over hva som gjør at du ønsker deg ned i vekt? Du forteller at du har en normal BMI, samt at du kjenner at metthetsfølelsen ikke fungerer optimalt, i tillegg skriver du at du svinger mye mellom å spise svært lite til å føle at du spiser for mye. Med bakgrunn i dette høres det ut som at det å gå ned i vekt verken er lurt, eller nødvendig. Jeg vil råde deg til å utforske litt mer hvorfor det å gå ned i vekt kjennes så viktig? Hva kan dette handle om for deg?

Det at fokus på mat, kropp og vekt overskygger mye annet kan være noe som har kommet glidende for mange. Det startet kanskje som et forsøk på å gjøre noe "godt" for seg selv, og ender opp med å bli noe som ikke gjør en godt lengre. For mange kan spiseproblematikk ha blitt en måte å slippe å kjenne på vonde følelser, eller et middel for å føle på kontroll eller mestring. Etterhvert opplever de fleste at det er spiseproblematikken som har kontroll over en, og de vonde følelsene blir bare mer av, og mange kan kjenne seg veldig alene i denne vonde sirkelen. Det er ikke lett å snu dette helt på egenhånd, de fleste trenger støtte og hjelp fra noen andre.

Mange kan synes at det er utfordrende å skulle snakke med andre om utfordringer knyttet til mat og vekt, og går gjerne lenge med det for seg selv. Det er tungt å gå slik over tid alene med slike utfordringer. Jeg vil varmt oppfordre deg til å snakke med noen. ROS har en anonym chat som kanskje kan være et fint sted for deg å utforske dette mer. Helsesykepleier på skolen kan også være et trygt sted å snakke, eller noen nær deg som du kjenner deg trygg på.

Håper dette kan være til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
3. mai 2024
Webinar
Webinar: Pårørenderollen
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.