Spørsmål & svar

Noen dager er det helt normalt, mens andre dager tenker jeg over hvor mye jeg spiser og hva. Kan jeg være i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse?
Dato: 24.januar 2024

Jente/kvinne, 

19 år

Hei, jeg lurer på om jeg er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse. Jeg har ett litt anspent forhold til mat og kropp. Noen dager er det helt normalt, mens andre dager tenker jeg over hvor mye jeg spiser og hva. Jeg spiser alle måltider, men jeg kan blant annet ikke spise matpakken min på skolen før det er lunsj og jeg må spise til «faste» tidspunkt på dagen. Jeg har kastet opp 2 ganger i fjor, men siden har jeg ikke gjort det fordi jeg vet hvor skadelig det er. Noen ganger må jeg trene bare for å trene. Jeg er veldig glad i mat og kan derfor småspise litt etter måltider. Etter jeg har småspist sitter jeg igjen med en vond og dårlig følelse. Det virker som om jeg får dårlig samvittighet av å spise noen måltider eller når jeg småspiser. Som sagt så er det bare i perioder hvor jeg tenker sånn, men er redd for at det skal bli noe mer alvorlig! Jeg klarer heller ikke å gå ned i vekt fordi jeg spiser og småspiser ofte. Jeg er normalvektig og har ikke fortalt om hvordan jeg tenker til noen andre bortsett fra helsesøster, men føler jeg er vanskelig å forstå. Jeg kan også kjenne på irritasjon eller at jeg blir litt sur/påvirket når jeg er med andre mennesker som har en spiseforstyrrelse. Jeg er også redd for å gå opp i vekt fordi jeg selv tenker at jeg er «stor», men innerst inne vet jeg at jeg er normal. Hvordan blir jeg kvitt sånne tanker? Det er så slitsomt i lengden

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss, og forteller om hvordan alt dette preger deg. Jeg forstår at det må være slitsomt. Du forteller at det kan variere litt fra dag til dag, men at du er redd det skal utvikle seg til noe mer alvorlig. Jeg tenker det beste man kan gjøre i slike situasjoner, er å oppsøke mer hjelp for å kunne bremse utviklingen. Jeg ønsker å kommentere det du forteller, og komme med noen råd til hva som kan være lurt å gjøre.

Først så vil jeg si at jeg synes det er veldig bra at du allerede har snakket med helsesøster. Men du sier også at du er vanskelig å forstå. Jeg opplever at du forklarer deg veldig bra her, så jeg lurer på hva som gjør at du tenker det? Har du fortalt om alt du forteller om her?

Du forteller her om et anstrengt forhold til mat som kan variere i uttrykk og når du kjenner på dette. Det kan ofte være en glidende overgang og det kan komme til uttrykk veldig forskjellig hos den enkelte. Du forteller om denne dårlige samvittigheten for enkelte måltid/småspising, du opplever at du må spise til faste tidspunkt og du tenker mye på hva du spiser og hva. Det virker også som at du har noen motstridende tanker om å ønske å gå ned i vekt, men vet likevel innerst inne at du ikke har behov for det.

Med det du forteller, virker det for meg som at tankene tar veldig stor plass og at du nå kjenner at det begynner å bli slitsomt.

Jeg ønsker å oppmuntre deg til å fortelle dine nærmeste om dette, slik at du ikke står alene med disse tankene. Da får man også mulighet til å få støtte til å oppsøke mer hjelp. Jeg tenker også at helsesøster kan være en veldig fin støtte også. Mange kan kjenne at det er veldig vanskelig å sette ord på dette med andre, men at det kan være lettere å skrive det ned for å gjøre seg mer forstått. Kan det være en idè å skrive ned det man ønsker å si til noen, hvis det kan gjøre det lettere? Her ønsker jeg å vise til et skriv som kan gi noen fine råd til hvordan ta en slik samtale med sine nærmeste: Den vanskelige samtalen

Jeg ønsker også å vise til vårt gratis samtaletid som ofte kan være til stor hjelp, dersom man er i en tidlig fase. Det kan bidra til å snu utviklingen du er i. Der kan du få snakke mer om hvordan dette er for deg, og finne nærmere ut om man bør oppsøke mer hjelp eller om vårt tilbud er tilstrekkelig for å kunne snu dette. Mer om hva disse samtalen går ut på, kan du lese her: Individuelle samtaler

Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, kan du ta kontakt med oss på chat eller telefon.

For å oppsummere; bra du oppsøker mer hjelp og støtte, det er alltid bra å kunne forebygge og bremse en slik utvikling, og det er mer enn god nok grunn til å få hjelp med dette. Det er mye god hjelp å få, og du skal ikke trenge å gå med dette alene.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.