Spørsmål & svar

Hvordan spise nok mat til hvert måltid når jeg i et år har spist minimalt?
Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

47 år

Hvordan spise nok mat til hvert måltid når jeg i et år har spist minimalt?Jeg tenker på mat hele tiden og alt med mat og trening har gjort at jeg ikke mestrer jobben min og det å være sosial.Alt jeg tenker på er mat og kalorier.Hva bør jeg gjøre for å kunne leve et godt liv der mat og trening ikke har alt fokus absolutt hele tiden?

ROS svarer

Hei, 

 

Og takk for at du tar kontakt. Det høres ut som at tanker om mat og kalorier opptar så store deler av hverdagen din at det går utover viktige ting i livet ditt.  Jeg har stor forståelse for at du nå ønsker mer hjelp med dette, for å kunne leve et godt liv hvor mat og trening ikke stjeler alt fokus hele tiden. Så bra at du oppsøker mer hjelp i denne situasjonen du er i. Jeg ønsker å dele noen tanker om det du forteller, og si litt om hva man kan gjøre for å få mer hjelp. 

 

Du forteller at du nå har spist minimalt i et års tid. Dette vil jeg anta har preget både tankene og kroppen din i stor grad. Mange som har slike lengre perioder med lite mat, har ofte behov for god veiledning og støtte når man skal øke på med mat til hvert måltid. Mange kan kjenne på mye motstand, og har dermed behov for god hjelp slik at man kjenner seg trygg i en slik prosess. Du sier ikke noe om du har mottatt noe hjelp fra lege eller behandling tidligere, men om du ikke har vært i kontakt med noe hjelpeapparat, vil jeg anbefale å ta dette opp med fastlegen din. Han eller hun vil kunne henvise deg til videre til riktig hjelp.

 

Mange kan også ha tilegnet seg en del regler knyttet mat, som vil være hensiktsmessig å utfordre. Det er fullt mulig å få det bedre med forholdet til mat og trening, men de fleste har behov for god veiledning og i enkelte tilfeller også behandling. Derfor vil jeg anbefale på det sterkeste å oppsøke legen din, som videre kan hjelpe deg til riktig hjelp.

Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, kan du ta kontakt med det aktuelle senteret, på telefon eller chat i våre åpningstider. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. mars 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
7. mars 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
13. mars 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe
4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.