Spørsmål & svar

Dato: 6.februar 2024

Jente/kvinne, 

17 år

Jeg sliter ofte med å få i meg mat spiser ca ett måltid om dagen glemmer alle andre måltid å hvis jeg spiser for mye, altså frokost, lunsj og middag, kaster jeg det opp med vilje fordi da har jeg spist for mye men jeg har ingen energi til noe lenger. hva burde jeg gjøre?

ROS svarer

Hei,

Så fint at du tar kontakt med oss for å søke råd om dette.

Du forteller at du sliter ofte med å få i deg mat, at du spiser ca. ett måltid om dagen, og de gangene du spiser mer enn det, kaster du opp. Det du beskriver høres veldig slitsomt ut for deg og det virker som at tankene om mat tar veldig mye plass i livet.

Du forteller ikke om livssituasjonen din utenom utfordrende forhold til mat, så jeg vet ikke om det er slik for deg, men tenkte å nevne hvordan det er for noen andre som sliter med det du beskriver.

For mange kan det å utvikle et vanskelig forhold til mat, henge sammen med en krevende livssituasjon ellers. Det kan være alt fra store endringer i livet, utfordrende relasjoner eller belastende livssituasjon. Mange som opplever store endringer, uforutsigbarhet i hverdagen eller utrygghet, får ofte et behov for å ta kontroll på andre områder i livet, og for noen kan dette behovet for kontroll, gå utover forholdet til mat og kropp.

Det å ha anstrengt forhold til mat kan se forskjellig ut fra person til person. Men det som går igjen hos de fleste, er at tanker om mat, kropp og vekt tar så stor plass slik at det går utover hvordan en har det. For noen er også oppkast en stor del av det. Det høres ut som at dette tar veldig stor plass i livet ditt, og du skal ikke måtte ha det på denne måten. Det finnes god hjelp for dette, og det ønsker jeg å si mer om.

Det første jeg lurer på, er om du har fortalt om dette til noen? De fleste kan synes at det er veldig vanskelig å fortelle om dette, både fordi de er redd for hva andre vil tenke om dem, i tillegg til frykt for hva som vil skje videre. Dette er ofte fint å sette ord på i en slik samtale. Her ønsker jeg å vise til en tekst hvor vi har samlet en del råd: den vanskelige samtalen.

Når en har klart å fortelle noen om dette, vil de fleste synes det er litt lettere å oppsøke videre hjelp. For noen starter dette hos helsesykepleier på skolen, eller hos fastlegen som er de som kan henvise videre til den riktige hjelpen en har behov for.

Du skriver at du sliter med å få i deg mat, og jeg ble litt nysgjerrig når du nevner dette. Jeg lurer på om du glemmer å spise, eller om du begrenser matinntak de gangene du spiser kun et måltid?
Det å spise kun et måltid om dagen høres veldig lite ut, og jeg tenker at det påvirker sikkert energinivået ditt, siden du nevner at du ikke har så mye energi. Det å kaste opp høres utrolig slitsomt ut for deg også. Jeg kan forestille meg at det er veldig vanskelig å skjule det, at du sliter med mat og oppkast, og at det er ensomt å ha det slik.  Jeg vil derfor oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det og oppsøke hjelp.

Det kan være mye å ta innover seg. Dersom du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS om dette, kan du skrive med oss på vår anonyme chat.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.
Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.