Spørsmål & svar

Mat og trening tar veldig mye plass, jeg kompenserer med å kaste opp og telle kalorier. Hva kan jeg gjøre?
Spørsmål: 6.oktober 2023

Jente/kvinne, 

21 år
Jeg er en 21 år gammel jente som alltid har vært aktiv i flere idrettsgrener. Jeg har så lenge jeg kan huske vært plaget av at jeg føler meg for stor. Jeg tenker på hvordan jeg ser ut hele tiden og ser for meg hvordan jeg ser ut fra alle vinkler bare når jeg går for eksempel. Jeg konkurrerer ikke lenger i noen idrett, men prøver å trene hver dag ved siden av studie og jobb. Det siste året spesielt har jeg vært plaget av ekstremt dårlig samvittighet om jeg ikke får trent det jeg hadde tenkt den dagen og kompenserer inn i mellom med å kaste opp om jeg har spist mer enn jeg kommer til å forbrenne den dagen. Jeg får ikke ro i kroppen hvis jeg ikke får løpt eller trent sånn som jeg hadde planlagt og hele dagen min blir ødelagt. Jeg klarer ikke se på mat som bare mat lenger og tenker kun på hvor mange "tall" jeg får i meg. Jeg prøver alltid å ligge i et kaloriunderskudd og blir ekstremt skuffet de gangene jeg ikke får det til. Det er ikke farlig om jeg går ned i vekt fordi jeg har nok å ta av, men maten og treningen tar veldig mye plass og alt jeg gjør tenker jeg på hvor mye kalorier det forbrenner. Hva kan jeg gjøre?

ROS svarer

Hei,   Så fint at du deler dette med oss og søker råd om det. Det høres ikke godt ut for deg å ha det slik du beskriver og sånn skal du ikke trenge å ha det. Håper at noe av det jeg kommer med her kan være til hjelp for deg.   Det høres ut som at trening, mat og kropp tar stor plass i livet ditt. Du skriver også at du kompenserer med å kaste opp når du ikke får trent en dag, og at du er preget av mye dårlig samvittighet når du ikke får trent. Dette høres ikke godt ut for deg. Når en har det sånn så vil det for mange være fint å snakke med noen om det, gjerne noen som har litt mer kunnskap når det kommer til dette. Dersom du ønsker så kan du ta kontakt på vår rådgivningstelefon eller anonyme chattetjeneste. Vi tilbyr også individuelle samtaler her i ROS, både fysisk og digitalt. For noen kan det også være lurt å ta kontakt med fastlegen sin og høre om han eller hun har noen tanker om veien videre.   Ut fra det du skriver så høres det også ut som at trening er en stor del av livet ditt og at det ikke nødvendigvis er positivt for deg. Kanskje det er mulig å forsøke å styrke andre arenaer i livet som du vet bringer deg glede og er positive for deg, og bruke mer tid på disse? Som for eksempel relasjoner, hobbyer, nye ting du ønsker å lære deg etc. Dette kan bidra med å dempe betydningen av trening og styrke betydningen av andre arenaer som bringer deg glede. Tenk også gjennom hvorfor du trener som du gjør. Er det for å straffe deg selv, regulere følelser, gå ned i vekt, fordi det er gøy eller fordi det er sosialt? Om du vet hvorfor du trener er det også enklere å gjøre noe med det.   For noen så vil det også være nyttig å forsøke å lytte til kroppens signaler for å kunne ivareta kroppens behov. Dette kan for noen oppleves som utfordrende og det kan derfor være fint å kunne snakke med en som står en nær, en behandler eller en rådgiver i ROS i en slik prosess. Fysisk aktivitet og trening kan være noe som er positivt så lenge en får til å skape en balanse mellom kosthold, restitusjon og trening. For å få til dette vil det for noen være lurt å begynne med å legge inn treningsfrie dager og tørre stå i ubehaget og uroen det gir, uten å kompensere for det med å kaste opp eller telle kalorier. Håper noe av dette kan gi deg svar på det du lurer på. Oppsummert vil jeg råde deg til å snakke med noen om det, om det er fastlege, en som står deg nær eller en rådgiver her i ROS. Det høres slitsomt ut for deg å ha det slik som du beskriver og det er mulig å få det bedre<3   Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.