Spørsmål & svar

Jeg har ASF, og tror jeg har spiseforstyrrelse i tillegg også, hva kan jeg gjøre?
Dato: 4.desember 2023

Jente/kvinne, 

19 år

Jeg har ASF. Og tror jeg har spiseforstyrrelse i tillegg også, i tillegg til en del andre psykiske plager. Jeg drikker kun nd og når hjelperne mine rundt spør meg hvorfor så sier jeg at det er pga det sensoriske. Og det er sant! Men det er også flere grunner enn bare det. Men jeg tør ikke å si det til noen for er livredd for å bli pressa/tvingt til noe for fort som jeg ikke er forberedt på eller enig i for det takler ikke autismen min.. Jeg gjør alt jeg kan for å gå ned i vekt og er pr.nå undervektig grad1 og føler meg altfor stor. Hater meg selv og kroppen min og føler meg så mislykka og håpløs. Føler jeg bare blir mer og mer fanga inn i sf som bare blir sterkere og sterkere.. tør ikke si ifra om dette til noen! Jeg vil bare bli enda tynnere! Prøver å skjule meg i store klær og lurer meg unna måltider uten at noen vet det.. Hva skal jeg gjøre?

ROS svarer

Hei,
så fint at du tar kontakt med oss for å søke råd om dette. Det høres ut for meg at du har det veldig vanskelig med dette og at du kjenner på mange følelser som kanskje drar deg i ulike retninger samtidig? Det kan skape mye kaos, og gjøre at en blir overveldet. Når en ønsker seg motstridende ting samtidig, det å snakke med noen og få hjelp, men samtidig beholde restriksjonene. 

Den ambivalensen du beskriver (det å ha to motstridene holdninger på samme tid) er noe som mange som sliter med et problematisk forhold til mat kjenner på. Jeg vet ikke om det er slik for deg, men for veldig mange betyr det at spiseforstyrrelsen «gir» noe som har en viktig funksjon, når personen har det veldig vanskelig, og en har behov for å kjenne på kontroll.

Du skriver at du har ASF og at du sliter med andre psykiske plager i tillegg til anstrengt forhold til mat, og jeg lurer på om det å prøve å kontrollere vekten og spise veldig lite, har en viktig funksjon for deg akkurat nå, når du har det veldig vanskelig?
Du skriver at du er livredd for å bli presset til noe for fort, som du ikke er forberedt på eller enig i, for det takler ikke autismen din. Jeg kan forestille meg at du har erfart dette tidligere. At det ikke alltid ble det tatt hensyn til behovene dine, og at du opplevde at folk forventer at du gjør noe som er vanskelig for deg mtp autisme. Eller at du tilpasser deg i situasjonene som er krevende, når du trenger tilrettelegging?
Det høres veldig utfordrende ut, hvis en hele tiden må sette grenser for seg selv, og kjempe for å få forståelse. Jeg tenker at det er en viktig samtale å ha med noen som står deg nær, at du har det veldig vanskelig nå, og at du trenger mer støtte for å kunne spise mer, og noe annet en næringsdrikker.

For noen, kan det å begrense matinntak gi en følelse av kontroll, når de er i en vanskelig situasjon eller mye i livet er uforutsigbart, kaotisk eller belastende. Og det kan være veldig skummelt å slippe på den kontrollen, dersom det er andre utfordringer i bilde, eller noe en trenger mer hjelp med.
Du skriver også at du blir mer og mer fanga inn i spiseforstyrrelse, og det høres veldig slitsomt ut for deg at tanker om mat og kropp tar opp så mye plass i livet. Det kan være ensomt å være alene med de tankene, og prøve å skjule at du sliter med et problematisk forhold til mat. Jeg vil derfor oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det.

Du er hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat. De kan være fint å øve seg litt på å skrive om det, om en aldri har snakket om dette før eller om steget for å snakke om dette med de nærmeste er fortsatt ganske stort.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

21. mai 2024
Trondheim
Temakveld: Trygg i kroppen
25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.