Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg legge på meg noen kilo. Jeg har tatt av for mye.
Dato: 14.desember 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Hvordan kan jeg legge på meg noen kilo. Jeg har tatt av for mye.

ROS svarer

Takk for at du tar kontakt med ROS.

Du skriver at du ønsker å legge på deg noen kilo, og at du har tatt av for mye. Du nevner ikke hvorfor du har gått mye ned i vekt og hva er forholdet ditt til mat og kropp akkurat nå. Jeg tenker at det kan være viktig å se litt nærmere på årsaken, for å finne en løsning og hjelp for deg, men jeg skal prøve å svare så godt jeg kan.

Siden du tar kontakt med oss, Rådgivning om Spiseforstyrrelser, lurer jeg litt på om du sliter med et anstrengt forhold til mat? Er det derfor du gikk mye ned i vekt?
Veldig mange av de som kommer til oss og sliter med et anstrengt forhold til mat og egen kropp, sier at de ønsker å spise, men det er vanskelig å få det til. Det kan være mange grunner til det, for noen blir det vanskelig å slippe på restriksjonene og spise det kroppen trenger.

Jeg forstår det slik at du ønsker å spise, det er veldig godt å høre. Det høres ut for meg at du har det vanskelig, og det er ofte både fint og viktig å snakke med noen om dette.
Det kan hende at jeg tar feil her og at det er ikke slik for deg, men for mange kan et anstrengt forhold til mat og egen kropp begynne å utvikle seg på grunn av en vanskelig livssituasjon. Det kan være veldig individuelt for den enkelte. Eksempler på dette kan være: det å kjenne på uforutsigbarhet eller utrygghet, det å bekymre seg for fremtiden, kjenne på ensomhet, stille høye krav til seg selv, bli utsatt for noe belastende på skolen eller hjemme. For mange kan dette skape et behov for å kjenne på kontroll og spise restriktiv. Det kan også oppleves som skummelt å slippe på restriksjonene og kontrollen, når en prøver å spise.
Jeg vet ikke om det er slik for deg, men om det stemmer er det veldig viktig å snakke om hvordan du har det med noen som kan støtte deg.

Jeg vil også oppmuntre deg til å undersøke dette nærmere hos legen din, da det kan være andre årsaker til det, at du har gått mye ned i vekt uten å ønske det. Det å fortelle legen din om eventuelt anstrengt forhold til mat, og/eller bekymringene pga. vekt, vil også kunne bidra til at du kan få en mer helhetlig vurdering av situasjonen din, og dermed riktig hjelp. 

Om du merker at steget for å fortelle dette til noen fortsatt er ganske stort, er du hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat. De kan være fint å øve seg litt på å skrive om det, om en aldri har snakket om dette før.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.