Spørsmål & svar

Har fått tips fra legen om å kontakte dere. Sliter veldig med forhold til mat, kropp og vekt.
Dato: 17.oktober 2023

Jente/kvinne, 

37 år

Hei. Jeg har snakket med legen min ang tanker om mat. Jeg fikk tips om å ta kontakt med dere. Jeg sliter veldig med å tenke på hvor mye jeg spiser, hvor mange kcal jeg spiser, om jeg har trent nok til å kunne spise det og det.. Jeg kjenner at det tar mye energi, og ligger hele tiden i bakhode og skurrer. Jeg har mye annet i livet som tar mye tid og energi fra meg, som jeg føler er helt utav min kontroll. Men det å ha styr på mat, føler jeg er det eneste jeg klarer å ha kontroll på nå når alt annet stormer. Men jeg er sliten.. I besøk sitter jeg å regner ut i hodet om jeg kan ta en bolle, om det vil ødelegge for hele dagen osv. Hjemme veier jeg maten.. Hvordan kan jeg klare å legge dette fra meg? Og ikke overføre denne uvanen til mine barn.. Jeg prøver å gjøre mye i skjul, slik at de ikke skal legge merke til det. Men de blir eldre og får mer og mer med seg ting..

ROS svarer

Hei, 

og takk for at du tar kontakt. Du forteller om et vanskelig forhold til mat, som jeg får inntrykk av at påvirker deg i stor grad. Det å ha mange tanker rundt mat, kropp og vekt kan være ekstremt energikrevende, så det er ikke rart at du kan kjenne deg sliten nå. Så fint at du har oppsøkt legen din og har fortalt om dette. Det krever ofte en del mot. Det første steget til å få det bedre, er å anerkjenne at det er et problem og oppsøke mer hjelp, slik du har gjort nå. Jeg kan forstå at det kan være vondt å innse at det man forsøke å skjule, kan påvirke barna etter hvert som de vokser opp. For noen kan dette være med på å motivere til å jobbe med slike utfordringer. Ettersom legen din nå har bedt deg ta kontakt med ROS, lurer du gjerne på hva vi kan bidra med i ditt tilfelle. Jeg ønsker å si litt om hva våre tilbud går ut på, og hva som kan være lurt å gjøre.

 

ROS er et lavterskeltilbud som ønsker å gi alle som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt en mulighet til å snakke med noen om det. Vi tilbyr samtaler på chat, telefon og individuelle samtaler. Vi baserer vårt arbeid på egenbasert erfaringskunnskap kombinert med spisskompetanse på spiseproblematikk. Vi tilbyr ikke behandling, men samtalene fungerer mer som hjelp til selvhjelp. Ved individuelle samtaler, får man en fast rådgiver å prate med. Her kan du lese mer om hva dette tilbudet kan innebære.

I enkelte tilfeller, er det slik at samtaler i ROS kan være til hjelp for å klare å snu et vanskelig forhold til mat. Det kommer an på flere faktorer. For noen kan det være første steget til å klare å snakke med noen, få mer forståelse av egen situasjon og hvilke mekanismer som er i sving og man opplever at hjelp til selvhjelpsøvelser er tilstrekkelig. I andre tilfeller, finner man ut sammen at det er behov for mer hjelp, og gjerne da behandling. Andre ganger, kan behovet for behandling være stort og det vil være hensiktsmessig å kontakte lege for videre henvisning fra begynnelsen av. Da kan ofte ROS være et fint sted å komme, dersom man har behov for støtte til å stå i behandling, eller i etterkant av behandling dersom man har behov for mer støtte for å ivareta tilfriskning.

 

Basert på det du beskriver her, er det ikke så lett å si om vårt tilbud vil være tilstrekkelig, eller om det vil være behov for å kontakte legen din igjen for videre henvisning til behandling. Vi har per i dag en del ventetid. Derfor vil det være lurt å kontakte oss på telefon på dagtid, enten mandager eller torsdager, for å se hva som vil være best for deg å gjøre i dette tilfellet. 

 

Håper dette kan være til hjelp for deg videre.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

3. mai 2024
Webinar
Webinar: Pårørenderollen
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.