Spørsmål & svar

Er jeg syk nok til behandling i dps?
Dato: 23.januar 2024

Jente/kvinne, 

17 år

Jeg venter på å starte i behandling hos DPS for spiseforstyrrelse. Jeg har ikke startet utredning, så jeg vet ikke helt hvilken diagnose jeg ligger innenfor osv. men jeg vil selv tro jeg har bulimi + at jeg har flere symptomer på anoreksi. Føler jeg ligger veldig midt i mellom, men jeg er ikke undervektig. Helt siden dagen jeg fikk vite at jeg ble tatt inn av DPS og at jeg kunne få behandling der, så har dette stresset meg mye. Jeg er stresset for behandlingen, stresset for å fortelle venner og familie om det, stresset for å ikke bli trodd osv. osv. Og jeg har i løpet av tiden jeg venter på behandling plutselig spist veldig normalt. Jeg føler jeg spiser hele tiden, en del også. Og jeg føler liksom at jeg plutselig ikke er så syk lenger. Samtidig som jeg kjenner på ekstremt mye skam og skyld over det jeg spiser i etterkant, så jeg vet jo at det er noe der. Men jeg spiser jo hele tiden, og selvom de spiseforstyrrede tankene dukker opp så motsier jeg de ofte og spiser mat selvom. Det føles bare så rart, jeg føler på en måte at jeg prøver å lure meg selv til å tro at jeg ikke er syk eller ja jeg vet ikke. Det bare føles veldig vondt, fordi jeg føler jeg spiser så godt plutselig. Men jeg har det ikke bedre av den grunn, jeg bare skjønner ikke hvordan jeg kan spise så mye og så ofte. Tenk om jeg ikke egentlig er syk

ROS svarer

Hei, og takk for at du tar kontakt med oss. Det er lett å forstå at du sitter med mange tanker i din situasjon. Først vil jeg si at det er flott at du skal få starte opp behandling for din spiseforstyrrelse. Det er ikke rart at det kan ha satt i gang mange tanker og bekymringer rundt det med å skulle fortelle venner/familie, og ikke minst det å føle at du blir trodd/tatt på alvor. Du har plutselig hatt en god periode, og kjenner på at du kanskje ikke er syk nok til å få behandling. Jeg forstår at du kan tenke slik. Det er mange som kan bli usikker på om de er syk nok, og kan lure på om de fortjener plassen i behandling.

Det er for noen helt naturlig at en spiseforstyrrelse svinger litt, med gode og dårlige perioder. Det er også like normalt at en spiseforstyrrelse kan endre form, og at man kan veksle mellom det å spise både for mye og for lite. Vekten din sier heller ikke noe om alvorlighetsgrad, det er heller mer hvor mye det påvirker deg i hverdagen. Du har blitt tatt inn til behandling, fordi det er blitt vurdert til nødvendig, så denne plassen har du rett på, og fortjener.

Det høres for meg ut som at dette med mat er noe som opptar svært mye av din tid og dine tanker. Det at du også kjenner på mye skam i etterkant av spising sier meg at du ikke har det så greit slik det er nå. Det kan være veldig mye usikkerhet og mange motstridende tanker når man er i din situasjon. Det er ikke rart at du kan bli usikker i en slik situasjon. For mange svinger også ønsket om å ville ta imot hjelp og det kan også bidra til denne usikkerheten. Du er ikke alene om å kjenne at det kan være vanskelig å skulle se for seg hvordan behandling vil bli. Jeg ønsker likevel å si at det er mulig å få et bedre forhold til alt du beskriver, og det er mye god hjelp å få.

Hva om du forsøker å tenke at dette kan føre til noe veldig bra for deg på sikt?  Du fortjener å ha det godt, og kunne ha et normalt og avslappet forhold til mat. Håper dette svaret kan være med på å trygge deg i at det er riktig at du skal i behandling. Har du behov for å prate mer med en rådgiver, ta gjerne kontakt med oss på chat   ROS CHAT

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.