Spørsmål & svar

Jeg har spist alt for lite og trent alt for mye over en lang periode. Nå har kroppen min blitt helt rar, hva kan jeg gjøre for å fikse dette?
Dato: 3.januar 2024

Jente/kvinne, 

21 år

Jeg har spist alt for lite og trent alt for mye over en lang periode. Nå har kroppen min blitt helt rar, jeg gikk opp masse i vekt når jeg spiste egentlig ganske lite, men sluttet å trene og ble sykt oppblåst i magen. Hva kan jeg gjøre for å fikse dette? Jeg har prøvd å spise mer og det har blitt bedre, men med en gang jeg spiser litt lite en dag, så våkner jeg midt på natta av meg selv og får ikke sove igjen.

ROS svarer

Hei,

Takk for at du tar kontakt med ROS. Det du beskriver i forhold til kropp og søvn høres veldig vanskelig og slitsomt ut for deg. Så bra at du søker råd her.

Først og fremst vil jeg si at det er veldig fint å høre at du har prøvd å spise mer og at det har blitt bedre.

Du skriver at du har spist lite og trent alt for mye over en lang periode. Du nevner ikke hvorfor du har gjort det. Det kan hende at jeg tar feil, men siden du tar kontakt med oss, så lurer jeg på om du kanskje sliter med et anstrengt forhold til mat og kropp? Det er veldig slitsomt når negative tanker om mat og egen kropp tar opp veldig mye plass i livet.

Jeg vet ikke om det er slik for deg, men veldig mange med et anstrengt forhold til mat og egen kropp opplevde at det begynte å utvikle seg på grunn av en vanskelig livssituasjon. Det kan være veldig individuelt hva som kan utløse dette. For noen kan det å kjenne på uforutsigbarhet eller utrygghet, det å bekymre seg for fremtiden, kjenne på ensomhet, stille høye krav til seg selv eller bli utsatt for noe belastende på skolen eller hjemme. For mange kan dette skape et behov for å kjenne på kontroll og spise restriktiv og/eller trene mye.

Det kan også oppleves som skummelt å slippe på restriksjonene og kontrollen, når en prøver å spise. Mange av de som kommer til oss sier at de sliter med et vanskelig forhold til egen kropp, noen opplever at kroppen føles stor eller oppblåst, men når vi utforske det mer, så viser det seg at det handler mer om at det er skummelt å slippe på restriksjonene og spise nok mat, for en har sterk behov for kontroll. Jeg vet ikke om det er slik for deg, men om det stemmer er det veldig viktig å snakke med noen om hvordan du har det.

Jeg ønsker å henvise til et tidligere svar som handler om et vanskelig forhold til egen kropp og en tekst om kroppsfølelsen og håper at noe der hjelper deg å sette ord på det du føler akkurat nå.

Det høres utfordrende og ensomt ut for deg å ha det slik du beskriver det. Det er ofte veldig viktig å snakke med noen om dette. Det å komme seg ut av et slikt mønster knyttet til spising og trening er veldig krevende, så det er veldig forståelig at en trenger omsorg, hjelp og støtte og noen som kan komme med et annet perspektiv. 

Du skriver at de gangene du spiser litt lite så våkner du midt på natta og får ikke sove igjen.
Er det slik at det skjer veldig ofte at du spiser restriktiv?  Jeg lurer også på om du er våken på grunn av noen tanker eller bekymringer som plager deg, i tillegg til det at du er sulten?
Det er veldig godt å høre at du prøver å spise mer. Kan det hende at kroppen din trenger mer næring, og er urolig og utslitt på grunn av mye trening og lite mat over lang periode?

For de fleste som sliter med et anstrengt forhold til mat, er det veldig viktig å prøve å etablere gode rutiner og trygge rammer: regelmessige måltider og det å spise nok mat. Det å kjenne på sult kan være veldig ubehagelig og kan oppleves som utrygt. Jeg tenker at det er veldig viktig å jobbe med den tryggheten akkurat nå, for kroppen din trenger både næring og forutsigbarhet, noe som kan bidra til bedre søvn. Jeg vil også oppmuntre deg til å ta kontakt med legen, det kan være lurt å ta noen prøver og ta opp det du er usikker på. Det å fortelle legen din om eventuelt anstrengt forhold til mat, vil også kunne bidra til at du kan få den hjelpen du trenger akkurat nå.
Du er også hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på vår anonyme chat, om du trenger å øve deg litt på å skrive om følelsene knyttet til mat, kropp og trening, før du er klar til å snakke med noen om dette. 

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.
Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.