Spørsmål & svar

Jeg vet ikke hvordan jeg skal komme meg ut av det.
Dato: 12.mars 2024

Jente/kvinne, 

20 år

Hei! Jeg har et komplisert forhold til mat.. Med komplisert mener jeg at jeg hopper over måltider for å gå ned i vekt og for å bli tynn. Jeg har tidligere vært skadet og har måttet holde meg mye i ro, noe som økte frykten min for å bli større. Det er slitsomt, fordi jeg er redd for å spise samtidig som jeg er redd for at kroppen min skal slutte å fungere. Jeg har perioder hvor jeg omtrent sulter meg selv og andre perioder hvor jeg spiser mye før jeg går inn i en ny «faste», og slik går det hele tiden. De gangene jeg klarer å spise noe eller har lyst på mat så er det gjerne usunne ting. Som feks ting som er salt og søt. Ikke nødvendigvis sjokolade og potetgull, men noe som er veldig salt eller søt. Jeg føler at ting bare blir verre med tiden. Jeg vil ikke at det skal bli mer synlig enn det allerede er, men jeg vet ikke hvordan jeg skal komme meg ut av det. Kan ikke snakke så mye med de rundt meg fordi det er triggende for dem, og jeg vil ikke at de skal relapse pga meg.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her. Så fint at du vil dele hvordan du har det her. Dette høres ikke godt ut for deg, og jeg forstår at det må være slitsomt å ha det slik.

Mange som strever med forholdet til mat kan kjenne seg fanget i en vond sirkel, hvor man i perioder er svært restriktiv, mens andre perioder kjenner  på tap av kontroll. Jeg vet jo ikke om det er slik for deg, men en slik vond sirkel er også for mange forbundet med vonde følelser som frykt for å legge på seg, frykt for å ikke være god nok, skam ved brudd på egne regler, eller skam over å ikke mestre mat. Det er ikke godt å ha det slik.

Du forteller at du selv føler at ting blir verre, og jeg får inntrykk av at du ikke ønsker å ha det slik, men du er usikker på hvordan komme deg ut av det. Det er leit å høre at du ikke kan snakke så mye med de rundt deg. Gjelder dette alle rundt deg? Eller har du noen som kan være en trygg person å snakke med dette om? Det kan for mange være skummelt å skulle ta en slik prat, så jeg ønsker å dele en tekst om hvordan ta den vanskelige praten tilfelle du har noen du kanskje kunne tatt en prat med. Ved ulike skoler finnes det ofte et samtale tilbud, og i flere byer kan ungdom opp til 20 år ta kontakt med helsestasjon for ungdom. Det kan også være lurt å ta en prat med legen din for å få hjelp til å vurdere hva som kan være til hjelp for deg videre. 

Du er også velkommen til å snakke med ROS. Vi har en anonym chat, rådgivningstelefon og individuelle samtaler. 

Håper dette kan være til hjelp for deg. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.