Spørsmål & svar

Dato: 7.mars 2024

Jente/kvinne, 

13 år

Hei. Jeg tror kanskje jeg begynner å utvikle en spiseforstyrrelse. I sånn over 2 måneder så har jeg nesten ikke vært sulten, og i de 2 siste ukene så har jeg begynt å tenke hver gang jeg spiser at jeg plutselig kan begynne å legge på meg selvom jeg vet at jeg ikke kommer til å gjøre det, men det har fått meg til å noen ganger få meg selv til å kaste opp med vilje med å stikke en finger ned i halsen.

ROS svarer

Hei,

Takk for at du tar kontakt med oss. Det du beskriver høres ikke noe godt ut for deg. Jeg ønsker å begynne med å si at det er veldig bra at du søker råd her, når du har det slik. Det gjør meg bekymret når du skriver at du spiser veldig lite og at du kaster opp. Jeg lurer på om du har snakket med noen om hvordan du har hatt det?

Mange av de som kommer til oss, sier at tanker om mat og kropp begynte å ta mer og mer plass i hverdagen, og at det er veldig slitsomt. Noen sier at de kjenner på mye uro i tillegg og forteller oss at det er frykten for å gå opp i vekt som gjør at de er urolige. Men når vi blir bedre kjent og snakker mer om hvordan de har hatt det, det kommer ofte frem at de hadde det vanskelig før problematisk forhold til mat begynte å utvikle seg.

 Jeg vet ikke om det er slik for deg, men for mange var det i forbindelse med en vanskelig livssituasjon, mye stress, endringene i livet, noe som er gjør at en føler seg utrygg eller usikker. Ikke sikkert at det er slik for deg, men jeg tenkte å si at det er ofte veldig viktig å snakke med noen om hvordan vi har det, for å prøve å finne noe som kan hjelpe.

Det er veldig ensomt å slite med anstrengt forhold til mat uten oppfølging og støtte, de fleste trenger hjelp. Jeg vil derfor oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det.

Her ønsker jeg å vise til en tekst hvor vi har samlet en del råd om hvordan en kan fortelle om dette til noen: den vanskelige samtalen.


Veldig mange synes at det er vanskelig å snakke med foreldrene, så en samtale med helsesykepleier på skolen kan være en bra start.

Dersom du har flere spørsmål, eller ønsker å prate mer om dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i ROS på vår anonyme chat. Der kan man spørre om alt man lurer på, og kan for mange være en lettere måte å snakke om dette på.

Jeg håper at dette svare kan være til hjelp for deg.

Mvh, rådgiver i ROS

 

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.