Spørsmål & svar

Dato: 9.februar 2024

Jente/kvinne, 

50 år

Min datter på 15 år slanker seg ved å sulte seg. Jeg har vært bekymret over lang tid, skolen er bekymret, helsesykepleier er tett på men klarer ikke å frem. Vi har forsøkt lokal helsestasjon, men de har ikke tid eller kompetanse sier de. Fastlege ser ikke problemet. Hun sier selvfølgelig selv at hun ikke har et problem og vil ikke ha hjelp eller snakke om dette. Hvor går jeg herfra?

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt, når dere har behov for råd og støtte. Det høres ut for meg som en krevende og fortvilet situasjon dere nå står i.
Det høres frustrerende ut for dere når dere opplever at fastlegen ikke viser forståelse for at situasjonen er alvorlig og at datteren har behov for oppfølging og mer hjelp, da fastlegen skal ha hovedansvaret, og er en viktig kontaktperson for videre hjelp.

Du nevner at skolen er bekymret og helsesykepleieren er involvert. Det var veldig fint å høre. Jeg lurer på om det kan være til hjelp at helsesykepleieren skriver et skriv, som oppsummerer situasjonen, nevner at anstrengt forhold til mat går utover livskvaliteten til datteren din og at det er behov for tett oppfølging og/eller henvisning til BUP?
En slik anbefaling fra helsepersonell kan være til hjelp i en slik situasjon. Er det en ide å bestille en time med fastlegen uten datteren til stedet, slik at du kan forklare hvor vanskelig det har vært?

Du skriver at datteren sier at hun ikke har et problem og vil ikke ha hjelp eller snakke om dette. Det høres veldig utfordrende ut for dere, og jeg ønsker å vise til et tidligere spørsmål og et svar med noen råd angående dette: Hvordan snakke med datteren min, uten å lage mye "drama" og at det skal eskalere?
Jeg håper et det kan være til hjelp. Det å styrke relasjonen med barnet, slik at datteren klarer å åpne opp til dere om at dette er vanskelig, kan gjøre at hun er mer klar for å ta imot behandling på et senere tidspunkt. 

Viktig å huske at dere har rett til nødvendig helsehjelp. Man skal ikke måtte stå alene uten oppfølging og hjelp videre.

Dersom dere som foreldre har mer behov for veiledning, tilbyr vi gratis rådgivning på telefonchat og individuelle samtaler for pårørende også. Vi har også pårørendegrupper på noen av våre sentre, eller digitalt fra vårt nasjonale senter.

Håper dette kan være til hjelp og at dere får den riktige hjelpen og støtten dere har behov for i tiden fremover.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

 

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.