Spørsmål & svar

Kan man ha en spiseforstyrrelse uten å vite det?
Spørsmål: 12.juni 2023

Jente/kvinne, 

24 år

Jeg spiser ett til to måltider om dagen, dem er ikke fullverdige og jeg har hatt det slikt i snart 3 år. Jeg har aldri tenkt jeg kan ha spiseforstyrrelse, men forholdet mitt til kroppen har vært anspent de siste årene, og jeg tror nå måltidene mine omhandler dem. Kan man ha spiseforstyrrelse uten å vite det?

ROS svarer

Hei,

Så fint at du tar kontakt med oss.

Du er litt urolig med tanke på om du kan ha en spiseforstyrrelse uten å vite det selv. Du har hatt et anspent forhold til kroppen siste årene, og du mistenker at det har sammenheng med måltidene dine.

Et til to måltid om dagen høres lite ut, og du sier selv at de ikke er fullverdige. Det trenger ikke nødvendigvis å være en spiseforstyrrelse du har, men det kan indikere at du har noen utfordringer i forhold til tanker rundt mat og kropp.

Du sier ikke noe om du har gått ned i vekt, eller om du har hatt et ønske om det. Jeg vet heller ikke om dine et til to måltid er store eller små, så de kan jeg ikke kommentere på uten at det blir antagelser fra min side.

Definisjonen på en spiseforstyrrelse er når tanker rundt mat, kropp og vekt tar over store deler av hverdagen, og kontrollerer livet på en negativ måte. Veien fra et problematisk forhold til mat og over i en spiseforstyrrelse har ofte en glidende og diffus overgang, og det er ikke alltid like lett å definere når man kan kalle det en spiseforstyrrelse.

Jeg har lyst å utfordre deg til å stille deg selv noen spørsmål:

  • Hva er grunnen til at du kun spiser et til to måltider daglig?
  • Er dette en bevisst begrensning for å oppnå en kroppslig forandring?
  • Hvordan er det for deg å spise sammen med andre? Er dette noe som gjør deg ukomfortabel eller stresset?
  • Har du noen regler rundt hva som er lov og ikke lov til å spise- dvs. har du noen matvarer som er «forbudte» eller som du unngår?
  • Bruker du mye tid og energi på tanker som omhandler mat og kropp?
  • Har noen rundt deg utrykt bekymring for deg?

En spiseforstyrrelse kan arte seg på ulike måter, og det kan for noen være slik at de ikke er klar over at det de tenker er normalt, faktisk kan være en spiseforstyrrelse.

Du kan lese litt om noen vanlige tegn for spiseforstyrrelse her:

om spiseforstyrrelser

Kan hende du kjenner deg igjen i noe av dette?

Jeg synes det er fint at du undrer deg, og utforsker rundt dette. Om du kjenner at du kan ha et begynnende problem, så er det smart å ta tak i det så tidlig som mulig.

Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, er du hjertelig velkommen til å kontakte med oss på chat ROS chat eller telefon.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. mars 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
7. mars 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
13. mars 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe
4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.