Spørsmål & svar

Jeg sliter mye med å se tilbake på ting som har vært.
Dato: 12.desember 2023

Jente/kvinne, 

17 år

Hei, jeg sliter mye med å se tilbake på ting som har vært. Helt fra barneskolen har jeg hatt mye problematikk med mat og trening i lengre perioder. Det har vært flere ganger det har vært ganske alvorlig og jeg er redd for at det kommer tilbake nå, jeg blir redd for egne tanker og at de tankene skal gjøres til handlinger, samtidig som en del av meg savner veldig sånn jeg så ut og personen jeg var. Hva skal jeg gjøre?

ROS svarer

Hei,

Så fint at du tar kontakt med oss for å søke råd, når du har det vanskelig.
Du skriver at det har vært ganske alvorlig i perioder tidligere og at du er redd for at det kommer tilbake nå, men at du samtidig savner noe av det også.

Det høres veldig vanskelig og slitsomt ut for deg, å kjenne at forhold til maten er utrygt, og å både være bekymret å havne tilbake i samme mønsteret, og samtidig savne den tiden. Det kan være veldig overveldende og forvirrende å kjenne at noe drar oss i ulike retninger. Men det er forståelig at det ikke er lett å slippe på slike tanker. Veldig ofte betyr det at vi trenger mer hjelp, for å få det bedre.

Jeg vet ikke om det er slik for deg, men for mange kan det å utvikle et vanskelig forhold til mat, henge sammen med en krevende livssituasjon ellers i livet. Det kan være alt fra overganger og endringer i livet, utfordrende relasjoner eller belastende livssituasjon. Mange som opplever store endringer, uforutsigbarhet i hverdagen eller utrygghet, får ofte et behov for å ta kontroll på andre områder i livet, og for noen kan dette behovet for kontroll gå utover forholdet til mat og kropp.

Du skriver at forhold til mat var veldig vanskelig tidligere, og at du savner noe fra den tiden, selv om det var veldig tøft og det er skummelt å tenke på den måten. Jeg lurer litt på om det å bruke mat hadde en viktig funksjon for deg på den tiden, om det for eksempel har hjulpet deg å kjenne på kontrollen når du hadde det vanskelig?
Kan det hende at noe i livet ditt er så utfordrende akkurat nå, at du savner den kontrollen, mer enn du savner å være på samme sted i livet?

Jeg tenker at det er veldig forståelig at vi trenger noe som hjelper oss å håndtere utfordringene, og at det er veldig vanskelig å slippe på en metode som tidligere var til hjelp, selv om vi betalte høy pris for det.
Av det du beskriver, får jeg inntrykk av at selv om du savner noe som spiseproblemet har hjulpet med, så var det en utrolig tung periode, og at du ikke vil at det skjer igjen?
Det synes jeg er et veldig godt tegn, og det er viktig å følge intuisjonen som sier at du trenger hjelp med det. Det er veldig modig av deg å prøve å endre et spisemønster som går utover livet ditt på en negativ måte. Jeg vil oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har hatt det, og at forhold til mat har blitt vanskeligere igjen.
Om det er andre ting i livet som er belastende, og en får mer hjelp og støtte, er det ofte mye lettere å slippe på den kontrollen, eller andre funksjoner spiseforstyrrelsen har.
Det å holde tanker om mat og kropp hemmelig, gjør at en har det ofte veldig ensomt, og det er lettere å bli dratt inn i det på nytt. Det at du tar det opp her, betyr kanskje at du er klar for å endre et spisemønster som var fastløst?

Det kan være mye å ta innover seg. Dersom du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS om dette, kan du skrive med oss på vår anonyme chat.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.
Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.