Spørsmål & svar

Sliter med vonde minner knytter tanker og handlinger jeg hadde da jeg var syk.
Dato: 22.september 2023

Jente/kvinne, 

38 år

Hei, jeg har vært «frisk» fra spiseforstyrrelser i 15 år, men sliter enda med vonde minner knyttet til tanker og handlinger jeg hadde for å kontrollere kroppen min da jeg var syk i over ti år. Det oppleves nesten som et traume. Hva kan jeg gjøre for å akseptere at jeg lot dette skje med meg selv, og gå videre? Finnes det f.eks. samtalegrupper for oss som har kommet ut av det, men sliter med traumet?

ROS svarer

Hei,

og takk for at du skrive til oss og tar opp et så viktig tema som dette. Du er ikke alene om å ha en slik erfaring i ettertid av en spiseforstyrrelse, og det vil nok være viktig å få bearbeidet det som fortsatt kan kjennes vanskelig knyttet dette, for å kunne gå videre. Vi har ikke noe samtalegruppe-tilbud med dette som tema per i dag. Man kan likevel komme til individuelle samtaler hos oss og ta opp dette som tema.

Det kan være veldig sårt for mange å se tilbake på tiden man var syk. Og i tilfeller hvor det pågikk over flere år, er det mange som har vonde minner og vanskelige følelser som man kanskje ikke har fått bearbeidet enda. Kanskje det dukker opp senere i livet, som en sorg over det som gikk tapt. Alt fra relasjoner som har blitt preget, ungdomstid, valg man tok, hvordan man behandlet seg selv og egen kropp. Og kanskje man har kommet i kontakt med en større medfølelse for seg selv i ettertid, og dermed kan kjenne mer på denne sorgen?

Jeg ønsker å legge ved to episoder fra podcasten vår som omhandler det å oppleve at mye av ungdomstiden har gått tapt grunnet spiseforstyrrelsen:
Spiseforstyrret ungdomstid og forsinket voksen del 1
Spiseforstyrret ungdomstid og forsinket voksen del 2

Det kan i enkelte tilfeller hjelpe å høre andre fortelle om lignende historier, slik at man på den måten ikke føler seg så alene. Kanskje ikke alt treffer, men kanskje det kan bidra til å ta bort en del skyld og skam man kanskje kan kjenne på, når man tenker tilbake på tiden man var syk. For mange kan det være vanskelig å skille mellom sykdommen og en selv, og dermed kan man legge en del skyld på seg selv for de valgene man tok, som man angrer på i dag. Det kan være smertefullt å se tilbake, og det kan derfor være godt å få snakket gjennom slike ting, skille mellom sykdommen og en selv, for å kunne klare å legge det mer bak seg. Dette er noe man kan ta opp i samtaler hos oss. Mer om hva vårt gratis samtaletilbud kan innebære, kan du lese mer om her.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.