Spørsmål & svar

Klarer ikke å finne en balanse når det kommer til maten. Føler jeg trenger hjelp, hvor skal jeg begynne?
Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

32 år

Jeg har etter graviditet og fødsel gått opp til sammen 23kg på 4 år. Frem til 2019 var jeg 173 høy og veide 55kg, spiste lite og var helt ødelagt i formen. Nå i 2023 veier jeg 76-78kg og føler meg enda verre. Jeg føler meg for tykk men samtidig klarer ikke helt å finne en balanse når det kommer til maten. Den ene dagen kan jeg overspise og sulte megselv de to neste dagene og da overspise igjen. Jeg har så usunn forhold til mat samt min vekt at jeg begynner å lure om jeg har en form for spiseforstyrrelse, jeg slet nå med det i 3 år, før det vet jeg at jeg var på nippet til anoreksi. Føler jeg trenger hjelp til å få igjen kontroll over maten men vet ikke hvor jeg skal begynne en gang.

ROS svarer

Hei, så fint at du søker råd her når du kjenner det sånn.

 

Det høres ut som at du har hatt et vanskelig forhold til mat og kropp over lengre tid og at det påvirker deg negativt. Du lurer på om du har en form for spiseforstyrrelse og kjenner på at du har behov for hjelp for å få kontroll over maten igjen, men er usikker på hvor du skal begynne. Håper noe av det jeg kommer med her kan gi deg klarhet i hvor du kan begynne.

 

Jeg tenker at det kan være viktig for deg å snakke med noen om det. For mange så kan det være vanskelig å stå i slike vanskelige ting alene og det å snakke med noen som har litt mer kunnskap om dette kan derfor være nyttig. Det er alltid mulig å ta kontakt med fastlegen din angående dette. Dersom du ønsker er det også mulig å ta kontakt med oss her i ROS, vi tilbyr individuelle samtaler både på sentrene våre fysisk og digitalt. Her får du snakket med samme rådgiver over tid. For mange er dette en fin start, om du ønsker kan du lese mer om det her.

 

Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i at det kan være vanskelig å finne en balanse når det kommer til maten. Du skriver at du kan sulte deg selv for så og overspise, og at dette går på rundgang. Dersom en ikke spiser nok mat gjennom hele dagen og over en lengre periode så kan det føre til både et fysisk og psykisk behov for mat, som da resulterer i at en overspiser. Det kan derfor være nyttig å forsøke å etablere en god måltidsrytme, samt å spise nok til hvert måltid.

 

Du skriver også at du føler deg tykk, dette høres ikke godt ut for deg å kjenne på. Mange kan ha slike tanker om seg selv, og for mange så fører dette gjerne til noe som er mer negativt enn positivt. Det kan da være fint å forsøke å observere hvordan du snakker til deg selv, når dukker slike tanker opp og er det mulig å forsøke å la tanken gå forbi fremfor å gå inn i den. Kanskje det er mulig å forsøke å finne en alternativ tanke som er god for deg? Ofte så handler det om å bli bevisst de negative tankene vi har om oss selv, for så å forsøke å endre dette negative mønsteret.

 

Vil også si at sånn som du beskriver at du har det skal du ikke trenge å ha det, og det er mulig å få det bedre. Det er veldig fint at du deler erfaringene dine med oss her, det er en god start, og jeg håper noe av det som er skrevet her kan gi deg klarhet for veien videre.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. mars 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
7. mars 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
13. mars 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe
4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.