Spørsmål & svar

Begynner å utvikle et dårlig forhold til mat, men tør ikke snakke med noen...
Dato: 16.februar 2024

Jente/kvinne, 

14 år

Jeg er litt redd fordi jeg tror jeg begynner å utvikle et dårlig forhold til mat. Jeg føler ikke at jeg kan snakke med vennene mine, og med de få jeg føler jeg kan, så har de allerede egne problemer med mat og jeg vil ikke legge det på dem. Jeg tør ikke snakke med mamma eller pappa, eller noen andre fordi alle andre "trygge voksne" er noen som kommer til å si det til mamma og pappa. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg har en hyperfiksasjon på vekten min og den eneste som vet om litt(nøkkelord: litt) av hva jeg tenker, prøver å få meg til å snakke med helsesøster eller søke informasjon om det. Jeg tar KMI tester relativt ofte på nettet og jeg er ikke undervektig. Likevel er jeg konstant redd for å gå opp i vekt. Hva skal jeg gjøre?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

Så fint at du søker råd i den situasjonene du er i. Jeg forstår at dette må være vanskelig. Det høres ikke godt ut å ha det slik du beskriver med tanker om vekt og kropp. I tillegg høres det ut som at du kjenner deg ganske alene om dette akkurat nå. Og at denne frykten for å gå opp i vekt, står i veien for å snakke med noen.

Det kan virke for meg som at du ønsker at dette skal bli bedre for deg, men at her er noe som holder deg tilbake fra å søke hjelp. Jeg tror det kan være viktig å utforske det mer. Mange som begynner å få det vanskelig med mat kan ofte slite med å se selv at det begynner å bli problematisk, så det at du selv erkjenner dette er en veldig bra start for at dette skal bli lettere for deg. Du har allerede å vurdert og gjerne også prøvd litt å snakke med noen. Så bra. Du uttrykker at du ikke vil belaste dine venner som selv strever med mat, det viser at du forstår hvordan slike tanker kan påvirke en person. Men hvordan påvirker det deg å gå rundt med disse tankene helt alene?

Jeg ønsker å oppfordre deg til å snakke med noen. Det å ta tak i dette tidlig er viktig. Dersom du tar en prat med f.eks. helsesykepleier, så vil de jobbe for at dere er sammen om veien videre. Jeg lurer på om det er noe spesielt som holder deg tilbake? Jeg forstår at dette kan være skummelt og vanskelig. Men husk at de som er glad i deg, vil ditt beste, og vil gjøre det de kan for å være på ditt lag. Et råd for å utforske det som holder en tilbake fra å åpne seg kan være å skrive ned:

  • fordeler og ulemper med å fortsette slik som nå
  • fordeler og ulemper med å snakke med noen/søke hjelp.

Ulemper med det å fortsette som nå, og fordeler med det å snakke med noen kan du bruke som motivasjon for å faktisk jobbe mot å få det bedre.

Du er velkommen til å ta kontakt på ROS sin anonyme chat om du har behov for å snakke litt mer med oss om dette. Håper svaret her kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.