Spørsmål & svar

Sønnen min (6 år) spiser ingen grønnsaker og frukt. Er det normalt?
Spørsmål: 6.januar 2023

Jente/kvinne, 

36 år

Sønnen min (6 år) spiser ingen grønnsaker og frukt. Er det normalt?

ROS svarer

Hei, takk for at du skriver til oss.

 

Mange foreldre kan bekymre seg for næringsinntaket til barna sine. Det er ikke så rart at man gjør det, det er mye omsorg i det å sørge for at barna får i seg riktig og tilstrekkelig næring. Ikke minst ønsker man som forelder å sikre god helse og gode vaner for barna sine.

 

Det er ikke uvanlig at barn kan spise enten lite til ingen frukt og grønt. Og det er kanskje ikke så rart heller, ettersom vi har en medfødt preferanse for det som er søtt, og medfødt aversjon mot det som er bittert. Smaksløkene våre kan heldigvis trenes opp. Det er fint å ha fokus på å få inn frukt og grønt i kostholdet til barna, da det inneholder viktige næringsstoffer, og har mange gode helsegevinster. Når det er sagt skal man heller ikke føle seg mislykket eller ha dårlig samvittighet dersom barnet ikke får i seg så mye av dette. Det er helt normalt at dette kan ta tid, og at noen barn kan i lengre perioder ha et mer snevert kosthold.

 

Et viktig fokus vil uansett være å legge til rette for ro og matglede under måltid. Det kan være fint å vie nysgjerrighet og interesse for ny/ukjent mat. Det er også viktig å vise at man respekterer at barnet ikke ønsker å smake, men kanskje ønsker barnet å smake en gang senere dersom det oppleves litt mer kjent, trygt og interessant. Her kan du lese om flere konkrete råd om hvordan man kan gå frem for at barnet skal smake ny mat.

 

Vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. mars 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
7. mars 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
13. mars 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe
4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.