Spørsmål & svar

Har negative tanker om egen kropp, hva kan jeg gjøre?
Dato: 28.juli 2023

Jente/kvinne, 

26 år

Jeg har slitt med negative tanker om egen kropp så lenge jeg kan huske. Jeg klarer ikke huske en tid hvor jeg ikke tenkte på kroppen min og hvor stygg jeg synes den er. Jeg har i perioder vært overvektig i følge BMI kalkulator, og andre perioder vært normalvektig. Hver gang jeg har gått ned i vekt har jeg alltid fått kommentarer på det og hvor bra jeg ser ut og spørsmål om hvordan jeg fikk det til. Disse kommentarene gjør meg ekstremt glad, og jeg vil bare gå mer ned i vekt. Jeg trener regelmessig og har gjort det i 2,5 år, men problemet mitt er med mat. Når jeg er alene noen kvelder kan jeg ofte spise masse, selv om jeg ikke er sulten. Etter jeg har spist føler jeg meg forferdelig og har dårlig samvittighet. Jeg vet ikke om det er fordi jeg kjeder meg eller hva. Jeg kan også forsyne meg flere ganger selv om jeg vet at jeg er mett. Jeg går aldri en dag uten å tenke på kalorier og hva jeg får i meg, og har i perioder telt kalorier veldig nøye. Jeg vil ikke være med på sosiale ting fordi jeg ikke er fornøyd med kroppen min og føler den er alt for stor. Jeg avlyser og utsetter ting fordi jeg må vente til jeg har gått mer ned i vekt osv. Jeg har aldri vært fornøyd med kroppen min og tenker på hvor mye jeg hater den hver dag, det er i tankene mine hele dagen. Sånn har det vært så lenge jeg kan huske og jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjør. Jeg vet innerst inne at kroppen min er helt vanlig og jeg er ikke overvektig i følge BMI klalulatoren nå, men jeg klarer ikke å legge fra meg tankene om at jeg selv synes at jeg er for tykk og stygg. Jeg trenger virkelig hjelp. Jeg synes det er utrolig flaut og jeg har aldri turt å snakke med noen om disse tankene mine og spise-episodene mine. Jeg har prøvd litt å snakke med kjæresten min om det men jeg tror ikke han helt skjønte alvoret og at jeg faktisk har disse tankene om kroppen min og kalorier i hodet mitt 24/7. Hva kan jeg gjøre og har dere noen tips til meg?

ROS svarer

Hei,

Så fint at du søker om tips her. Først og fremst vil jeg si at det å tenke på mat og kropp så mye som du beskriver over lengre tid, kan være utrolig slitsomt. Sånn du beskriver at du har det skal du ikke trenge å ha det, og det er mulig å få hjelp til å få det bedre.

 

Det høres ut som at tanker omkring mat, kropp og vekt tar så mye plass at det påvirker deg negativt. Du skriver også at du har hatt det sånn så lenge du kan huske, og at du ikke vet hva du skal gjøre. Når en har det slik så kan det være fint å få snakket med noen, slik at man kan få litt hjelp til å få det bedre. Veldig fint å høre at du har forsøkt å snakke med kjæresten din om det, selv om du kjente på at han ikke skjønte helt alvoret. For noen pårørende så er det ikke så enkelt å forstå hva som foregår om de ikke har vært igjennom noe lignende selv. Jeg vil derfor råde deg til å snakke med noen som har litt mer kunnskap om det, som for eksempel fastlegen din. Dersom du ønsker, er det også mulig å ta kontakt med oss her i ROS for individuelle samtaler. For noen så kan det være en fin start. Om du ønsker kan du lese mer om det her. Jeg tror også mange kan kjenne seg igjen i at det kan være vanskelig å snakke med noen om dette. For noen som kjenner det sånn så kan det av og til være hjelpsomt å forberede seg på forhånd hva en skal si. Kanskje du kan skrive opp noen stikkord som du kan støtte deg til, eller en lapp/brev som du kan gi til den du snakker med. I podcasten vår Uforstyrra diskuterer de også dette temaet, i denne episoden her.

 

Du lurer også på om vi har noen tips til hva du kan gjøre. Du skriver at du har mange stygge tanker om deg selv. Dette er ikke godt i seg selv, men når en er bevisst på disse tankene har en mulighet til å gjøre noe med dem. Kanskje neste gang tankene kommer at det er mulig å forsøke å observere de og visualisere at de flyter av sted med en sky istedenfor å gå inn i dem. For noen så kan det også være nyttig å forsøke å ikke si noe til seg selv som en ikke ville sagt til sin beste venn eller en annen som står en nær.

 

Du skriver også at du kan føle deg forferdelig og få dårlig samvittighet etter at du har spist. Denne dårlige samvittigheten tror jeg mange som har et problematisk forhold til mat, kropp og vekt kan kjenne seg igjen i. Samt det du skriver om at du føler at du må avlyse og utsette ting da du må vente til du har gått ned i vekt. Dette høres ikke godt ut for deg, og jeg vil veldig gjerne gi deg et håp om at det er mulig å få det bedre. For mange så vil det å snakke med noen som har kunnskap om dette være hensiktsmessig på veien mot å få det bedre.

 

Håper noe av dette er nyttig for deg.

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.