Spørsmål & svar

Dato: 17.april 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Jeg er en 15 åring som er ca 174 cm høy og veier ca 100 kg, jeg føler at dette er alt for mye for min alder og høyde, men jag klarer ikke å slutte å spise eller å starte å trene. Er dette farlig og må jeg gjøre noe nå?

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du skriver til oss. Det høres ut som du bekymrer deg for vekten din og nå søker litt råd om hvorvidt du må gjøre noe med dette nå. Du sier ikke noe om hvordan forholdet ditt til mat er, annet enn at du ikke klarer å slutte å spise. Derfor ønsker jeg å utforske hvordan forholdet ditt til mat er, og hva man kan gjøre dersom det kan være snakk om en spiseproblematikk.

 

Ettersom du skriver til oss her i ROS, lurer jeg på om det kan være snakk om en form for overspisingsproblematikk. Jeg ønsker å vise til et skriv som tar for seg ulike sider ved en overspisingslidelse:
Overspisingslidelse

 

Her ønsker jeg å trekke frem ulike kjennetegn på overspising:

  • Vanskelige tanker og følelser døyves med mat
  • Hurtig spisetempo
  • Stor uro rundt måltidet
  • Overspisningen skjer ofte i hemmelighet
  • Følelsen av å «miste kontroll»
  • Du spiser i en bestemt tidsperiode (eksempelvis innen 1-2 timer)
  • Overspisingsepisoder inntreffer minst en gang i uken over en tre måneders periode
  • Overspising etterfølges ikke av brekninger eller andre kompensatoriske strategier
  • Du spiser slik at du blir ubehagelig mett.
  • Du spiser store mengder uten å være fysisk sulten.

Man trenger ikke å kjenne seg igjen i alt som nevnes, men kanskje noe av det kan være gjenkjennelig. Uavhengig av hvordan det kommer til uttrykk, er ofte det viktigste kjennetegnet at man har fått et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt som påvirker en i så stor grad at det går utover hvordan man har det i hverdagen.

 

Dersom du kjenner deg igjen i noe av dette, vil jeg anbefale å snakke med noen om det. Du kan også ta kontakt med oss på vår anonyme chat. Der vil man kunne få mer konkret hjelp og råd for hva som vil være lurt å gjøre i en slik situasjon. Det er ikke anbefalt å gå i gang med noen tiltak rundt egen vekt på egenhånd. Det aller beste er å få avdekket om det kan være snakk om en spiseproblematikk i første omgang.

 

Om du kjenner deg igjen i noe, men er usikker på om det er stort nok til å få hjelp, vil det likevel være hensiktsmessig å ta det på et tidlig tidspunkt.

 

Håper dette kan være til hjelp, og at du finner mer ut av hva du kan gjøre i denne situasjonen.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.