Spørsmål & svar

Kan man jobbe innen mental helse selv om man har hatt anoreksi?
Dato: 15.november 2023

Jente/kvinne, 

22 år

Kan man jobbe innen mental helse selv om man har hatt anoreksi?

ROS svarer

Hei,
og takk for at du tar kontakt med oss. Du stiller et viktig og interessant spørsmål.

Jeg ønsker å starte med å si at det er ingen fasit her, for alle mennesker er så ulike, og spiseforstyrrelse kan prege livet på veldig mange og veldig ulike måter. Samme opplevelse eller utfordring kan påvirke to personer veldig ulikt, for det er veldig mange andre ting som bidrar til hvem vi er. Dette kan også påvirke valg av yrke og jobb, og om denne retningen kjennes riktig for den enkelte. Men jeg skal prøve å nevne noen ting en kan tenke på, om en vurderer å jobbe med mental helse etter at en har hatt en spiseforstyrrelse selv.

Jeg tenker at det er veldig viktig å kjenne på hvordan vi har det "her og nå" med oss selv. "Jobb innen mental helse" kan bety mange ulike ting, så igjen - ingen fasit her, men det er ofte en krevende jobb. En møter ofte personer som har det veldig tungt, og om en ikke har det fint og trygt selv, kan belastning på jobb være for vanskelig. Om det er jobb som har mye med spiseforstyrrelser å gjøre, og en ikke har bearbeidet egne utfordringer selv, kan dette potensielt trigge vanskelige tanker eller minner.

Men om en kjenner at en har det fint, kan det å jobbe innen mental helse være veldig givende. Det kan gi et unikt perspektiv, for du har hatt det vanskelig selv. Det kan være mulig å forstå mye mer av komplekse problemstillinger, og ha mer empati. Noen opplever at det blir deres lidenskap, det å hjelpe andre mennesker med noe de selv slet med tidligere. Og det å brenne for jobben sin er en fantastisk følelse.

Andre aspekt som kan være viktig å vurdere når en velger profesjon, er motivasjon bak valget vårt. Hva er det som gjør at du ønsker å jobbe innen mental helse? Kanskje det er noe som er fint å utforske, skrive en liste av ting som motiverer deg for å velge å jobbe med akkurat dette? Da kan svaret du leiter etter komme mer tydelig frem.

Jeg vil også si til deg at du er mye mer enn "noen som har hatt en spiseforstyrrelse", så det definerer ikke deg som person. Det er veldig individuelt for alle hvor stor betydning den opplevelsen har i livet, og det kan være veldig privat også. Jeg tenker at man er mange ting samtidig, og det er mulig å være både sårbar og sterk. Vi utvikler oss hele livet også. Det kan hende at det ikke føles helt riktig å ha en jobb innen mental helse akkurat nå, men det betyr ikke at den følelsen ikke kan endre seg senere i livet.

Så jeg har ikke et konkret svar til deg, men tenker at det er viktig å kjenne på intuisjonen, stille noen spørsmål og utforske motivasjonen du har. Noen ganger kan det hjelpe å snakke om dette, slik at du kan sette ord på det som skaper usikkerhet for deg. Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på vår anonyme chat, om du trenger å sortere tankene og sette ord på følelsene knyttet til alt dette.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.
Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.