Spørsmål & svar

Jeg tenker på mat hele tiden. Jeg vil ikke ha det slik lenger, hva skal jeg gjøre?
Dato: 20.mars 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Jeg tenker på mat HELE tiden, npr jeg er mett, mens jeg spiser, før jeg spiser, og etter jeg spiser.. blir helt utmattet, klarer ikke slutte å spise noen ganger, det som stopper meg er følelsen av og bli veldig kvalm og uvel. Jeg vil ikke ha det slik lenger, hva skal jeg gjøre?

ROS svarer

Hei,

Takk for at du tar kontakt med oss, og takk for at du deler så beskrivende og ærlig. Det høres ut som at her er noe som er vanskelig for deg. Jeg forstår at du kan kjenne deg utmattet når slike tanker tar så stor plass. Når tankene tar så stor plass, kan det også være at det er vanskelig å være til stede her og nå, og det kan være både slitsomt og vondt.

 

Selv om det er vondt å erkjenne at man ikke trives med slik ting er, så er det også en viktig del av prosessen. Og vit at det er fullt mulig å få et bedre forhold til mat. Men for de fleste er det nødvendig å snakke med noen om det, og evt. oppsøke hjelp. Det kan være fint å starte med å snakke med noen du er trygg på, en venn eller en trygg voksen. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen. Videre kan det være aktuelt å snakke med legen sin. Legen kan hjelpe deg til å finne ut hvilken hjelp som kan være aktuell. ROS tilbyr også gratis rådgivning, og kan også være et fint sted å starte. Vi har en anonym chat, en rådgivningstelefon og tilbyr individuelle samtaler.

 

En spiseproblematikk handler sjeldent kun om maten, men kan være et uttrykk for noe mer. For mange er det en måte å håndtere vanskelige følelser på. Det vil derfor være nødvendig å forstå bedre egne følelser og behov. Dette kan være vanskelig å bli kjent med helt på egenhånd, og kan være lettere sammen med noen som kan litt om det.

 

Håper dette kan være til hjelp for deg videre.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.