Spørsmål & svar

Dato: 1.februar 2024

Jente/kvinne, 

20 år

Jeg har ikke menstrasjon og er i militæret. Det han uteblitt i flere år. Jeg snakket om min problemstilling tidligere her på anonym chat. Kort oppsummert er mitt hovedfokus etter militæret å bli helt frisk, samt få en regelmessig menstrasjon. Det er skummelt og jeg er redd, både for vektoppgang og mindre trening, noe som er en stor del av min hverdag. Hvordan søker jeg hjelp, eventuelt rådgivning som er spesifikk for meg og min helse? Jeg vil komme igang på «ekte» npr jeg dimiterer tidlig i april.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss. Så fint høre at du nå ønsker å ta imot hjelp. Jeg forstår at det kan kjennes skummelt og at du kan bli redd. Du lurer på hvordan oppsøke hjelp med det du spesifikt beskriver her. Jeg ønsker å si litt generelt om hva man kan gjøre, og håper at det kan være til hjelp.

For å få hjelp i det offentlige, er det fastlegen som vil være den som kan henvise videre til behandling. Der vil man først fortelle om hvordan man har det, og hvordan problemene med mat påvirker deg i hverdagen. Det er viktig å oppgi mest mulig, slik at henvisningen blir god. Ettersom du oppgir at du tenker behandling vil innebære vektoppgang og mindre trening, antar jeg at dette er noe du har behov for å få hjelp med. Dette med uteblitt menstruasjon er også viktig å oppgi.

Når man er hos legen, kan det innebære at man får en sjekk på hvordan det står til med den kroppen og eventuelle mangler. Men kanskje aller viktigst er det å si hvordan dette preger deg og tankene og følelsene dine, og hvor stor plass det tar i livet ditt.

Mange kan bli usikker på hvordan ta en slik prat med legen, og bli nervøs i forkant. Det er veldig forståelig. Det kan da være lurt å forberede seg på forhånd. Noen skriver ned alt de må ha med, og tar det med seg til legen. Det kan også være fint å bare gi legen det man har skrevet ned også. Det er ofte enda lettere for legen å huske på alt når hen skal skrive henvisning.

Du forteller at du er klar for å komme i gang på ekte i april, etter at du har dimittert. I enkelte tilfeller kan det ta litt tid med henvisning, så hva tenker du om å oppsøke legen din allerede nå? For å kunne få oppfølging og sikre deg at du kommer til, allerede i april?

Dersom du har mulighet til å gå privat, finnes det også andre muligheter. Det kan du også høre med legen din om, hva som finnes i det området du bor i.

Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS, kan du skrive med oss på chatten vår igjen. Der kan du få hjelp til å forberede deg til legetimen, eller det du måtte ønske å prate om.

Ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.