Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg unngå å utvikle spiseproblemene mine?
Dato: 24.juli 2023

Jente/kvinne, 

22 år

Jeg har i flere år hatt problemer i forhold til mat. Jeg har alltid oppfattet meg selv som "for stor", og har kompensert ved å kutte ut enkelte måltider. Samtidig sliter jeg med overspising. I det siste har jeg prøvd å forholde meg til faste måltider, og å registrere måltidene for å sjekke at jeg ikke under- eller overspiser. Jeg har blitt veldig opptatt av hva som er sunt og usunt, hvor mye kalorier jeg inntar ved hvert måltid og i løpet av en dag, og hvor mye jeg må spise for å gå ned i vekt. Vennene mine snakker ofte om trening, kosthold, fasting og hvor mye de har gått ned i vekt. Jeg kjenner at dette trigger meg, og påvirker forholdet mitt til kropp og mat. Det får meg til å ønske å gå over i gamle vaner med å droppe flere måltider. Føler ikke jeg har noen jeg kan snakke med dette om, da flere av mine venner også sliter med mat, og jeg vil ikke trigge dem. Hvordan kan jeg unngå å utvikle spiseproblemene mine?

ROS svarer

Hei,

Så fint at du tar kontakt her når du kjenner det sånn. Dette høres ikke godt ut for deg og jeg tenker at sånn som du beskriver at du har det skal du ikke trenge å ha det. Håper noe av dette kan gi deg noen råd for veien videre.

 

Du skriver at du har hatt problemer med mat i flere år, at du har kompensert med å tidligere kutte ut måltider. Du skriver at du nå forsøker å forholde deg til faste måltider, dette tenker jeg er et veldig fint steg i en god retning. Det er viktig for kroppen og dens funksjoner å få i seg nok mat gjennom hele dagen. Du skriver også at du sliter med overspising, det å få i seg nok mat gjennom hele dagen kan også være forebyggende for dette. Det høres ut som at du har kommet deg litt på vei, men at mat, kropp og vekt fortsatt tar stor plass i livet ditt. Du skriver at du registrerer alle måltidene dine og er veldig opptatt av hva som er sunt og usunt. Dette høres veldig slitsomt ut for deg. For noen kan det å registrere måltidene sine være nyttig i korte perioder, men for de aller fleste vil det ikke være nyttig dersom en gjør det over lang tid og i tillegg har vanskelige tanker knyttet til mat. Det å telle kalorier kan for noen bidra til å opprettholde et anstrengende forhold til mat, kropp og vekt.

 

Du lurer på hvordan du kan unngå å utvikle spiseproblemene dine. Det høres ut som at tankene dine omkring mat, kropp og vekt tar så stor plass i livet ditt at det påvirker deg negativt. Når en kjenner det sånn så kan det være veldig fint å få snakket med noen om det. Gjerne noen i din nærhet som du kjenner deg trygg på. Det vil også være fint og nyttig å kunne snakke med noen som har litt mer kunnskap om dette temaet. Kanskje du kan kontakte fastlegen din og fortelle om hvordan du har det? Dersom du ønsker, er det også mulig å ta kontakt med oss her i ROS for individuelle samtaler. Det kan du lese mer om her. Det er også mulig å ta kontakt på vår anonyme chattetjeneste dersom du ønsker det, den kan du finne her.

 

Du skriver at vennene dine ofte snakker om trening, fasting, kosthold og hvor mye de har gått ned i vekt. Kunne det vært en mulighet å forsøke å fortelle de at du kjenner at dette er triggende for deg? Det kan jo hende at det er flere som kjenner på at det er ubehagelig at det blir så mye snakk om dette temaet. Om du kjenner at det er vanskelig å si ifra direkte, så kanskje det er mulig å forsøke å endre tema når fokuset trekkes mot mat og trening.

Håper svaret mitt her kan være til nytte for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.