Spørsmål & svar

Har dere noen tanker rundt "all in recovery" der man lytter til cravings og søtsug?
Dato: 2.februar 2024

Jente/kvinne, 

20 år

Hva er deres tanker rundt «all in recovery» der en lytter til de cravingsene og søtsuget man har? Det blir jo ofte et veldig usunt kosthold for mange, men gjør det noe over en kort periode for å normalisere forholdet til mat igjen?

ROS svarer

Hei,
Og takk for at du tar kontakt. Det er mange som lurer på akkurat dette. ROS har ikke en konkret fremgangsmåte vi anbefaler å håndtere dette på i en tilfriskning. Det kan være ulike måter å tilnærme seg dette på i behandling også. Jeg ønsker likevel å dele noen tanker og erfaring vi har gjort oss med dette temaet, og håper at det kan være til hjelp.

Det kan være mange ulike faser man gjennomgår i tilfriskning. En av dem kan være det å kjenne en sterk sult eller cravings/søtsug. Det er vanskelig å gi noen konkrete råd her, da dette kan være så individuelt for den enkelte. Dersom man er motivert for å jobbe på denne måten, og tilnærme seg og lytte til kroppens signaler slik man gjerne gjør i en "All in recovery-tilnærming", kan nok dette bidra til positiv utvikling for deg. Mange har erfaring med at det vil normalisere seg etter en stund. Man vet jo aldri hvordan man vil respondere, før man prøver. Men det kan være fint å ha noen å dele erfaringene sine med, og kunne støtte seg litt på i en slik utprøving. Dersom man tilnærmer seg dette i behandling, er det fint å ta det man lurer på underveis, opp med behandler.

Det virker for meg som at du opplever cravings og søtsug, rettet mot matvarer du anser som usunne. For noen kan det å jobbe med aksept for alle typer matvarer også bidra til at det vil gå seg mer til etter hvert. Så i utgangspunktet er det ikke noe i veien for å prøve seg frem og se hvordan en responderer på dette.

Det å forsøke å spise regelmessig og nok til hvert måltid, i kombinasjon med å jobbe med å gjeninnføre mat man tidligere har forsøkt å unngå, kan gjøres på mange ulike måter. Så for å oppsummere, har vi ikke noen klare anbefalinger for hvordan gå frem i egen tilfriskning. Uansett hvordan man jobber med forholdet til mat, er det fint å ha noen å støtte seg på.

Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, er du velkommen til å ta kontakt med oss på vår chat. 
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.