Spørsmål & svar

Har hatt slankeoperasjon. Innser nå at jeg må ha hatt spiseforstyrrelse, som jeg nå er kommet inn i samme spor til igjen.
Dato: 19.desember 2023

Jente/kvinne, 

38 år

Hadde slankeoperasjon for 2.5 år siden. Ikke tenkt over at jeg hadde spiseforstyrrelser før den, men når jeg tenker over det så hadde jeg nok det. Er kommet inn i det samme sporet igjen og aner ikke hvordan jeg skal ta tak i det, skammer meg over det...

ROS svarer

Hei,

og takk for at du tar kontakt. Så fint at du forteller om hvordan dette er for deg, og på den måten kan få innspill på hva som kan være lurt å gjøre. Jeg ønsker å dele noen tanker med deg rundt det du forteller og håper at svaret mitt kan være til hjelp for deg.

Du forteller at du nok kan ha hatt en spiseforstyrrelse før du fikk slankeoperasjonen. Du forteller ikke på hvilken måte dette kom til uttrykk, men jeg lurer da på om det kan være snakk om overspisingsproblematikk? Det er mange som ikke er klar over at de kan ha hatt en spiseforstyrrelse, når utfordringen ligger i det å overspise. Dette er den vanligste formen for spiseforstyrrelse, men likevel den minst kjente formen. Mange kan gå til legen og fortelle om plager med blant annet overvekt og få råd knyttet til symptomene, og da eksempelvis råd om slankeoperasjon. Det er variert hvordan oppfølgingen kan være i ettertid av en slik operasjon, spesielt knyttet den psykiske helsen.

Du forteller nå at du er tilbake i gamle spor, og kjenner at du skammer deg over dette. Det er ikke rart at man kan falle tilbake til gamle spor, om man ikke har fått hjelp med det som gjerne har ligget der i bunn, gjerne en spiseforstyrrelse/spiseproblematikk. Det kan da bli en tilleggsbelastning å kjenne på mye skam for at man har havnet der igjen. Jeg forstår at det kan være vondt å være i en slik situasjon du er i nå. Det er ikke rart at du da ikke vet hvordan du skal komme deg ut av det. De fleste har behov for hjelp for å klare dette.

Det er også noen som opplever at de får et mer rigid forhold til mat, i etterkant av en slankeoperasjon. Noen kan da utvikle andre symptomer på en spiseforstyrrelse, som går mer inn mot symptomer på anoreksi. Jeg vet ikke om du kan ha vært innom dette tidligere, og at det er det du kjenner har kommet mer tilbake? Uansett hvordan det er for deg nå, vil jeg oppmuntre deg til å oppsøke mer hjelp med dette. Du skal ikke måtte stå i dette alene. Det er mye god hjelp å få, og du er ikke alene om å kjenne at livet etter en slankeoperasjon er tungt, spesielt dersom det ikke har vært oppfølging og fokus på den psykiske helsen.

Uavhengig av hvilke mønstre du nå har kommet tilbake til, har ofte en spiseforstyrrelse blitt en mestringsstrategi for å håndtere vanskelige tanker og følelser. Og når man får mer forståelse for hvordan dette henger sammen i eget liv, og hjelp fra noen som har kompetanse på dette området, er det fullt mulig å jobbe seg ut av slike mønstre. Jeg vil derfor råde deg til å ta dette opp med legen din, som skal kunne hjelpe deg videre til riktig hjelp. Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, og få mer konkrete råd og støtte til hvordan gjøre dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss her.

Håper at svaret mitt kan bidra til at du kjenner mindre på skam og at du vil få den hjelpen du har behov for.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.