Spørsmål & svar

Jeg får ikke sove når jeg tenker på kalorier. Søker på kalorikalkulator før jeg legger meg, og føler meg dritt etterpå. Hva kan jeg gjøre for å slutte å tenke så mye på kalorier?
Dato: 24.mai 2023

Jente/kvinne, 

14 år

Jeg får ikke sove når jeg tenker på kalorier. Søker på kalorikalkulator før jeg legger meg og føler meg dritt etterpå. Hva kan jeg gjøre for å slutte å tenke så mye på kalorier? Og er dette en sf?

ROS svarer

Hei,

 

Takk for at du tar kontakt med oss og så fint at du søker råd om dette. Det høres ut som at du tenker mye på dette og at det er vanskelig for deg. Håper svaret her kan hjelpe deg litt på veien til å få det bedre.

 

Det høres ikke godt ut for deg å ligge våken å tenke på kalorier og jeg oppfatter at dette er noe du ønsker å endre på. Det er ikke sikkert at det er sånn for deg, men for noen kan det å benytte seg av en kalorikalkulator starte som et prosjekt som kan virke spennende og kanskje også kjenne mestring ovenfor. Over tid vil kan dette for noen derimot oppleves som slitsomt og kan også gi et mer anstrengt forhold til mat enn det en har hatt tidligere.

 

Du lurer på hva du kan gjøre for å slutte å tenke så mye på kalorier. For å endre på noe kan det være fint å forsøke å se tilbake på hva det var som gjorde at denne handlingen oppstod. Hva er det som ligger bak ønsket om å søke på kalorikalkulatoren om kvelden? Er det et behov for kontroll, eller mestring? For noen kan det også handle om mer grunnleggende behov, som å føle seg god nok. Kan i så fall denne handlingen erstattes med andre ting som gjør at en kan føle seg god nok? F.eks. tilbringe tid med venner/familie, gjøre ting en liker og kjenner glede av.

 

Du skriver også at du føler deg dritt etter at du har søkt på kalorikalkulatoren. Kanskje det er mulig å utforske hva som skjer når du ikke sjekker kalorikalkulatoren på kvelden, og hvordan det får deg til å føle? For noen kan det å gi slipp på denne kontrollen være ubehagelig, men kanskje det som er mest nyttig i lengden. Det kan være flere ulike måter å gi slipp på en atferd på også, og for noen kan det lønne seg å begynne i det små. Kanskje det er mulig å ta en eller to kvelder i uken der du ikke sjekker kalorikalkulatoren, og se hva dette gjør med deg. For noen kan det også være fint å forsøke å rette fokuset til noe annet en ønsker å gjøre mer av, istedenfor å rette alt fokuset mot det en ikke skal gjøre.

 

Du lurer også på om dette er en spiseforstyrrelse. En spiseforstyrrelse kan komme til uttrykk på ulike måter. Vi snakker gjerne om en spiseforstyrrelse når mat, kropp, trening og/eller vekt tar så stor plass at det påvirker livet negativt. Uavhengig om du har en spiseforstyrrelse eller ikke, så høres det ut som at dette tar mye plass hos deg. Da kan det være fint å snakke med noen om dette, gjerne en person du kjenner deg trygg på, noen i familien, en venn eller helsesykepleier. Dersom du ønsker så er det også mulighet å ta kontakt på chatten vår.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.