Spørsmål & svar

Bør jeg søke profesjonell hjelp?
Dato: 7.mars 2024

Gutt/mann, 

24 år

Hei Jeg har litt med det jeg vil kalle spiseforstyrrelser, siden jeg gikk ned i vekt for noen år siden. Jeg har prøvd en online coach fra utlandet. Det funka en kortere periode. Jeg ønsker ikke å få noen diagnose etter som jeg er politi. Men har vurdert å gå til en privat psykolog. Jeg bare sliter med å se hvordan jeg skal klare å bli bedre uten å gå masse opp i vekt. Jeg har holdt velta relativt stabilt. Selv om jeg for første hang gikk opp ca 5 kg, på noen måneder. Jeg merker at det og feks telle kalorier ikke er sunt for meg. Men nå som jeg har sluttet med det i ca 1,5år kommer jeg ofte i situasjoner hvor jeg sliter med å begrense meg. Jeg har også slitt litt med å kaste opp etter jeg har spist. Dette er rart for meg etter som jeg ellers oppfatter meg selv som ganske mentalt sterk og jeg tror ikke andre i livet mitt ville trodd at jeg sliter med dette.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt med oss! Det er veldig leit å høre at du har slitt med disse utfordringene.

Først og fremst vil jeg bare si at det er veldig vanlig å kjenne på en usikkerhet knyttet til det å skulle oppsøke profesjonell hjelp. Dette blant annet fordi det kan være vanskelig å se for seg at man skal kunne bli bedre. I tillegg kjenner mange på en ambivalens rundt det å skulle jobbe mot spiseproblematikken. Ut ifra det du skriver, forstår jeg det slik at du er bekymret for at samtaler med psykolog kan være ødeleggende for politiyrket. Noen kan for eksempel være redd for å ikke få lov til å jobbe dersom de har psykiske lidelser.  Til informasjon er det slik at en psykolog har taushetsplikt og det skal det mye til for at opplysninger blir gitt videre til arbeidsgiver. Kanskje kan bekymringer knyttet til diagnose og yrke være noe du eventuelt kan diskutere med en psykolog?

 

Hvorfor sliter jeg fortsatt med oppkast og med å begrense meg?

Du beskriver at det å telle kalorier ikke er sundt for deg, og at du i 1,5 år har klart å slutte med det. Vi vet av erfaring at det å telle kalorier kan være en opprettholdende faktor for spiseforstyrrelsen, så en stor klapp på skuldra til deg som har klart å utfordre dette i så lang tid. Det er forståelig at du tenker at det å gi slipp på den kontrollen, er det som har ført til at du sliter med å begrense deg. Men dersom du ønsker et normalt forhold til mat, kropp og vekt, kan det være viktig å fortsette med å unngå kaloritelling. Kanskje er det andre opprettholdende faktorer for problematikken som gjør at du sliter med oppkast og en følelse av å miste kontroll? Spiser du tilstrekkelig med mat i løpet av en dag? Har du regler rundt mat, som for eksempel rigide tanker rundt hva og når du kan spise?  Er det noen form for mat du ser på som forbudt eller nei- mat? Oppkast og/eller trening kan for mange være en måte å kompensere for en følelse av å ha spist for mye eller å ha gått utenfor regler rundt mat. Det å gi slipp på slike regler og samtidig jobbe for å unngå kompenserende handlinger, kan derfor være avgjørende.

 

Kan man være mentalt sterk og samtidig slite med en spiseforstyrrelse? Er en spiseforstyrrelse alltid synlig?

Det kan ofte være vanskelig å vite at en person sliter med en spiseforstyrrelse. Dette kan blant annet være fordi mange mennesker med en spiseproblematikk lever et vanlig liv (sett utenfra) med skole/ jobb, hobbyer og venner. Videre er det normalt å ha god selvtillit innenfor ulike områder i livet og å gi utrykk for selvsikkerhet utad til andre, samtidig som en kjenner seg usikker og selvkritisk på innsiden. Et eksempel på dette er at mange mennesker med et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt kan gjøre det bra på skolen og sosialt, men likevel kjenne på en følelse av å ikke være god nok som man er. Det er også viktig å understreke at vekt ikke er en indikator for om man har en spiseforstyrrelse.

Det er menneskelig å kjenne på vanskelige tanker og følelser samt å møte på utfordringer i livet. Vi har alle forskjellige måter å håndtere disse på. Vår mentale helse påvirkes av utrolig mange faktorer og endrer seg gjennom hele livet. Spiseforstyrrelser kan være en måte å håndtere vanskelige tanker og følelser på. De fleste med en spiseproblematikk trenger hjelp for å komme seg ut av dette mønsteret og for å bli frisk.

Jeg håper dette var til nytte for deg.

Mvh Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.