Spørsmål & svar

Blir man tynnere av å spy?
Dato: 20.februar 2024

Jente/kvinne, 

13 år

Blir man tynnere av å spy

ROS svarer

Hei, så fint at du tar kontakt. Mange som tar kontakt med ROS kan ha vanskelige tanker knyttet til mat og kropp. Mange kan fortelle om frykt knyttet til det å gå opp i vekt, og tanker om at man ønsker å se ut på en viss måte. I perioder av livet, som f.eks. i tenårene, er det normalt at tanker om kropp og vekt tar litt større plass. Dersom slike tanker tar veldig stor plass, og påvirker livet på en negativ måte, er det mulig at det har bikket over til å bli et spiseproblem. Jo tidligere man tar tak i slike tanker, jo bedre. Dersom dette er noe du kjenner igjen hos deg vil jeg oppfordre deg til å snakke med noen. Noen du er trygg på, en venn, noen i familien/annen en trygg voksen (lærer) eller helsesykepleier.

 

Jeg vet jo ikke hvordan dette er for deg, men du lurer på om man blir tynnere av å spy. For meg kan det høres ut som at tanker om vekt tar en del plass. Du lurer på om det å spy kan påvirke vekten. De som kaster opp starter gjerne med det i forsøk på å kvitte seg med maten man har spist, men det er bare noe av maten som kommer opp igjen. Etterhvert går det for de fleste fra å være noe man føler at man selv har kontroll over, til å bli noe man ikke klarer å kontrollere. Det å ikke tilføre kroppen nok mat, og kaste opp kan være farlig for kroppen. Igjen, vil jeg oppfordre deg til å snakke med noen dersom du har tanker om å gjøre dette, eller holder på med dette. Du kan også snakke med noen på vår anonyme chat.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.