Spørsmål & svar

Jeg er bekymret for lillesøsteren min. Hun har flere kjennetegn på å utvikle anoreksi
Dato: 15.mai 2023

Jente/kvinne, 

19 år
Hei, jeg er bekymret for lillesøsteren min. Hun er i ungdomsalderen og klager alltid over at hun føler seg tjukk og vekter seg alltid. Har prøvd å snakke med henne om at hun ikke er tjukk eller stor, og at det hun kun føler det sånn for at hun er i puberteten først og fremst samt at hun har former og er høy. Hun nevner flere ganger at vennegjengen hennes har et behov for å snakke om hvor lite mat de spiser og vet at hun blir trigget av det. I tillegg kommenterer guttene på trinnet, som i utgangspunktet er kompisenes deres, kroppen hennes og venninnegjengen. Hun har flere kjennetegn på å utvikle anoreksi, og vet ikke hva jeg skal gjøre.

ROS svarer

Hei, Og takk for at du tar kontakt, og så bra at du oppsøker mer råd i denne situasjonen. Jeg forstår at du er bekymret for lillesøsteren din med det du forteller her. Først så ønsker jeg å rose deg for at du allerede har pratet med henne om dette, og dermed også fått mer innblikk i hva hun tenker mye på, hvilket miljø hun er i og hvordan dette påvirker henne. Det å stadig høre at andre spiser lite, kan lettere smitte over i en sårbar periode i livet. I tillegg til mye kommentering på kropp, som igjen kan øke fokuset på eget utseende. Det virker som at ytre påvirkning kan opprettholde en overopptatthet av mat og kropp i hennes tilfelle. Det kan i enkelte tilfeller være slik at det å spise mindre, blir en løsning for å passe inn og føle seg mer akseptert. Du uttrykker at hun nå har flere kjennetegn på å utvikle anoreksi, og det er viktig å ta på alvor, slik du gjør nå. Det å få hjelp tidlig, kan gjøre det lettere å snu situasjonen tidligere. Så hvordan skal man ta dette opp med den som strever?Det første jeg lurer på her, er hvordan det er å fortelle om dette til deres foreldre/foresatte? Det er viktig at dette ikke forblir skjult, og at de voksne som har ansvaret her, også får innblikk i det du har beskrevet. En slik bekymringssamtale som jeg ønsker å vise til, vil være viktig å ta med henne. Bekymringssamtalen – Det kan være fint å lese nøye gjennom det som står nederst på siden, som jeg tar utgangspunkt i under:
  • Ta samtalen når du er i en rolig sinnstilstand.
  • Ta samtalen et sted med fred og ro, og hvor man ikke blir avbrutt eller forstyrret. Sett også av god tid i tilfelle du kommer i posisjon til en god samtale.
  • Vær tydelig på hvorfor du er bekymret.
  • Legg vekt på hva du har observert og hvordan vedkommende har det.
  • Vær ydmyk og åpen. Om vedkommende er i en startfase eller i en fase hvor man opplever mye mestring ved atferden sin, vil man være lite mottakelig for ytre kommentarer og bekymringer. Det kan være lurt å starte med setninger som «mulig jeg tar feil, men …»
  • Vær forberedt på å bli avvist.
  • Oppfordre til å oppsøke hjelp.
 En mulighet er å ta en slik bekymringssamtale med henne først, for å klargjøre henne for å ta imot mer hjelp. Da kan man også støtte henne i å ta dette opp med foreldre. En annen mulighet er at du forteller dette til foreldrene dine og lar ansvaret være mer opp til dem. Da kan det være fint å vise til dette svaret, eller nettsiden jeg refererer til, slik at de kan bli tryggere til å ta en slik bekymringssamtale. Kanskje du kan føle at du går bak ryggen hennes, dersom du forteller videre det hun har fortalt deg. Men dersom det faktisk er en begynnelse på en spiseforstyrrelse, er det å si ifra om dette, å vise omsorg og nettopp det hun har behov for. Det kan være vanskelig for henne å se det selv, når man står midt i det og kanskje opplever selv at det ikke har blitt et problem enda. Dersom dere som står nær, har mer behov for råd i denne situasjonen, er det mulig å ta kontakt på telefon og chat. Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.