Spørsmål & svar

Kan man ha spiseforstyrrede tanker uten å være syk?
Dato: 15.mars 2024

Jente/kvinne, 

17 år

Hei, jeg lurte på om spiseforstyrrelser kan ligge i tankene også, jeg spiser normalt men det er tankene etter at jeg hat spist, neon ganger spiser jeg bare en gang for dagen betyr det at jeg har spiseforstyrrelser.

ROS svarer

Hei, og takk for at du tar kontakt med oss. Mange kan oppleve å være usikker på om tankene de har rundt mat, kropp og vekt er normale, eller om det er grunn til bekymring. Du lurer på om man kan ha en spiseforstyrrelse i tankene, selv om man spiser normalt.

Det kan være vanskelig å skille mellom hva som er en spiseforstyrrelse, og hva som bare er litt vanskelige tanker rundt mat og kropp.  Det er heller ikke sånn at man nødvendigvis enten har bare normale eller forstyrrede tanker. Ofte kan det variere litt fra dag til dag, og vanskelige tanker kan komme og gå litt. Det kan være en veldig gildene overgang fra det å ha et problematisk forhold til mat, kropp og spising, til det å ha en spiseforstyrrelse. Det er ikke alltid så lett å definere akkurat når det blir et problem. 

Du sier du spiser normalt, men at det er i tankene etter du har spist. Hva er det du tenker på etter at du har spist? Nå bare gjetter jeg litt; men er det kanskje slik at du får negative tanker rundt det du har spist, og noen ganger dårlig samvittighet? Går tankene ut på at du har føler du har spist for mye mat eller feil mat?

Du lurer også på om du kan ha en spiseforstyrrelse fordi du noen dager bare spiser en gang. Det er ikke verken vanlig eller anbefalt å bare spise en gang om dagen, og jeg undrer meg litt over hva som er årsaken til dette. Er dette noe du har begynt med nylig? Er det noe du gjør bevisst for å forsøke å spise mindre? Eller har du tanker om at du ønsker å gå ned i vekt? Jeg kan ikke ut i fra det du beskriver, si noe om du har spiseforstyrrede tanker eller ikke. Dette kommer til uttrykk forskjellig hos den enkelte, men et  fellestrekk er at tankene og følelsene rundt mat tar opp stor plass. Siden du stiller oss spørsmål her i ROS, får jeg noen tanker om at du kanskje har, eller begynner å få litt vaskelige tanker rundt mat.

Jeg vet ikke om dette var svar på spørsmålet ditt, men jeg vil anbefale deg å utforske dine tanker litt mer. Dersom du har flere spørsmål, eller ønsker å prate mer om dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i ROS på vår anonyme  CHAT  . Der kan man spørre om alt man lurer på rundt mat, kropp og vekt.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.