Spørsmål & svar

Mat er alt jeg tenker på, og jeg spiser bare usunn mat- hvordan endre dette?
Dato: 15.januar 2024

Jente/kvinne, 

29 år

Jeg starter dagen med usunn mat og jeg avslutter dagen med usunn mat. Hva gjør jeg for å endre? Mat er alt jeg tenker på.

ROS svarer

Hei, og takk for at du tar kontakt med oss og søker råd. Det høres ut som om mat er blitt vanskelig for deg, og at du ønsker deg ut av et fastlåst mønster du har havnet i.

Jeg har dessverre ikke noe enkelt svar på hvordan du kan endre din situasjon, men jeg kan komme med noen innspill som kanskje kan være nyttig for deg for å bedre forstå det som du nå opplever som utfordrende. 

Du sier at du både starter og avslutter dagen med usunn mat. Jeg blir nysgjerrig på hva du selv legger i begrepet usunn mat, og hvordan forholdet ditt til mat er. Vår erfaring i ROS er at det for mange kan bli et veldig rigid skille for sunt og usunt. For mange som tar kontakt med ROS kan regler rundt mat, som f.eks. kategorisering av ja og nei mat, sunn og usunn være med på å opprettholde et anstrengt forhold til mat. Mange beskriver også at «brudd» på egne regler gir mye skam og skyldfølelse. Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i dette, men det kan være slitsomt og vondt når forhold til mat er knyttet til vonde følelser.

I ROS oppfordrer vi til å forsøke å bryte med slike regler. Det er svært individuelt hva som er sunt og usunt for den enkelte. Det er også vanskelig å ta gode valg for oss selv, om fokuset hele tiden ligger på hva som er «dårlige» valg. Et sted å starte kan være å øve seg på å rette mer fokus mot hva en ønsker mer av, heller enn hva man ønsker å unngå. For mange vil det også være både nyttig og viktig å jobbe med regelmessige måltider. F.eks. å tilstrebe 4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltid hver dag. Videre kan det være fint å øve seg på å ha tilgjengelig den type maten du liker og kjenner deg komfortabel med.

Du sier ingenting om din helsetilstand, eller om du har problemer knyttet til overspising, eller underspising. Det høres for meg ut som at du uansett situasjon bruker mye av din tid og energi på tanker rundt mat, og du sier selv at mat er alt du tenker på. Det kan være svært slitsomt når tanker om mat tar veldig stor plass. Jeg lurer på om dette med tanker rundt mat noe som har kommet den siste tiden, eller har du hatt det slik over lengre tid? Kanskje det kan være fint for deg å snakke mer om dette med noen. Du er velkommen til å benytte deg av ROS sine rådgivningstilbud.

Jeg håper svaret var til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.