Spørsmål & svar

Min datter på 7 år har lagt mye på seg og fått kommentarer fra medelever..
Dato: 5.mars 2024

Gutt/mann, 

44 år

Jeg har en datter på 7 år som spiser mye og har lagt mye på seg. Hun har og fått kommentarer fra medelever om at hun er tjukk. Hvordan snakke med henne og hjelpe henne å begrense matinntak på en måte som ikke skal bli for dum for henne senere? Ønsker ikke å bidra til at hun skal utvikle et negativt forhold til mat og kropp.

ROS svarer

Hei, 

så fint at du søker råd her, og ønsker å hjelpe henne til å kunne få et godt forhold til mat og kropp. Jeg tror mange foreldre kan kjenne på usikkerhet rundt dette - Hvordan snakke med barn og unge om mat, kropp og vekt? Og dersom barnet strever med mat, kropp eller vekt, hvordan møte barnet? Jeg ønsker å si litt mer om hva vi i ROS tenker rundt dette, og gi deg noen råd knyttet til din situasjon. 

Du skriver at din datter har lagt mye på seg, og at hun har fått kommentarer på vekten sin fra medelever. Du lurer på hvordan du kan hjelpe henne å begrense matinntaket på en god måte for henne. Jeg vil oppfordre deg til å få individuell vurdering og oppfølging hos lege/helsesykepleier. De vil i bedre grad kunne vurdere hennes utvikling opp mot hennes vekstkurve, og hvorvidt det skal gjøres tiltak. Tiltak som å begrense matinntak bør skje i samråd med helsepersonell. I mange tilfeller skal man ikke gå inn og begrense barnet, men sikre at det som er tilgjengelig er næringsrik og god mat. Noen barn spiser mer enn andre barn. Man må se på totalbildet og utvikling. En eventuell samtale med helsesykepleier for å få mer råd og hjelp kan kanskje også være fint å ha uten din datter tilstede. 

Jeg tenker også at det kan være viktig å høre med henne om hvordan hun har det. Hvordan er skolesituasjonen, har hun det fint der? Er det noe som har skjedd som gjør at det har blitt en endring? Rask endring i vekt og/eller atferd rundt mat kan være et uttrykk for noen vanskelige følelser barnet kan kjenne på. Da kan mat for mange bli en trøst eller omsorg, eller en måte å dempe vonde følelser på. Det er nok ikke alltid så lett for barn å sette ord på slikt, men det vil uansett være viktig som trygg voksen å være nysgjerrig på hvordan hun har, og skape et trygt rom hvor hun kan dele, og slippe å bære på ting alene. Trekk gjerne frem ting man har lagt merke til, men unngå å rette fokus på vekt. La det handle om hvordan hun har det. Det kan også være fint å forsiktig høre med henne om hvordan disse kommentarene påvirker henne. 

  • "Jeg har lagt merke til at du ikke er like mye med vennene dine i det siste"
  • "Er det noe som plager deg for tiden?"
  • "Eller er det noe du tenker på for tiden?"
  • "Da du fortalte om disse kommentarene du hadde fått fra medelever, så merket jeg at du så litt trist ut, hvordan har du det nå?/kjenner du fortsatt på det? " 

Kanskje det kan være fint for deg å snakke med helsesykepleier eller en rådgiver i ROS i forkant av en slik samtale også. Det kan være lettere å gi bedre råd og støtte med enda mer informasjon. Jeg vil tipse deg om vår landsdekkende rådgivningstelefon her

Håper dette kan være til hjelp for deg og din datter. 

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.