Spørsmål & svar

Jeg har vært åpen om overspisingen, og kjenner mindre på skam. Overspisingen er likevel verre enn noen gang
Dato: 19.mars 2024

Jente/kvinne, 

43 år

Jeg har slitt med overspising i mange, mange år. I løpet av det siste året har jeg åpent innrømmet og snakket om overspising som problem. Men for meg har det vært en todelt erfaring. Før bar jeg på mye skam for dette, nå har jeg innsett at det er en del av et sykdomsbilde. Problemet er at jeg nå overspiser med åpent, og selv om det er uten skam involvert, så er spisingen verre enn noen gang. Jeg lurer på om det finnes gode tiltak en kan gjøre for å komme ut av den tanken?

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss og forteller hvordan dette er for deg. Jeg forstår at det kan oppleves litt blandet, det du forteller. For mange kan det ta lang tid, før man innser at det man har strevd med lenge, er en form for spiseforstyrrelse/spiseproblematikk. Du forteller at du nå har vært åpen om dette, og opplever mindre skam. Til tross for dette, kjenner du på at overspisingen har blitt verre. Det høres ut som at du ønsker at det skal bli bedre, men at det kan være vanskelig å skulle gi slipp på overspisingen, om jeg oppfatter spørsmålet riktig? Jeg ønsker å kommentere det du skriver her, og si noe om hva man kan gjøre dersom man ønsker mer hjelp med det.

Det første jeg lurer på, er hvordan du har opplevd denne åpenheten? Jeg får et inntrykk av at du er mer åpen med de rundt deg, og at det har hjulpet på den måten at du kjenner på mindre skam. Et viktig steg for mange, er å fortelle noen om det. Men for å få mer støtte og hjelp, lurer jeg på om du har vurdert å oppsøke mer hjelp med dette?

For mange som overspiser, har maten fått en funksjon. For noen handler dette om at maten kan dempe en uro man kan kjenne på. At det kan regulere følelser, og fungere som en mestringsstrategi for å mestre en hverdag som man kanskje opplever som krevende.
Kanskje du har opplevd tidligere at du har sittet igjen med en vond skamfølelse når du har overspist, men at den følelsen ikke er der lenger på samme måte. Likevel virker det som at du opplever at det fortsatt er problematisk for deg.

Mange kan kjenne på ambivalens knyttet overspisingen. På en side kan man være vanskelig å skulle gi slipp på det å skulle overspise, fordi man fortsatt får noe ut av det. Men på den andre siden, kan man fortsatt kjenne på ubehag. Kanskje det ikke er skamfølelse som er problemet lenger, men kanskje det er andre ting som kan være vanskelig. Kanskje man fortsatt kjenner at tankene rundt mat fortsatt tar stor plass, og at det kan styre hverdagen mer enn man ønsker.

Det høres ut som at du har tatt et viktig steg, nemlig å tørre å være åpen. Men for å få det bedre med dette, vil det kreve at man jobber med forholdet til mat. Jeg vet ikke hva du tenker om det å få hjelp med overspisingen?

Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, kan du skrive til oss på vår chat, eller ringe oss på rådgivningstelefonen vår.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.