Spørsmål & svar

Vegrer meg for å oppsøke tannlege pga skam, frykt og økonomi. Hva med stønad, og vet dere om gode og kompetente tannleger?
Dato: 16.november 2023

Jente/kvinne, 

34 år

Hei! Jeg har slitt med spiseforstyrrelse i mange år og vært i aktiv behandling siden 2019. Mitt spørsmål og håp om hjelp i denne omgang dreier seg om tannhelse. Men daglig oppkast og traumer fra seksuelle overgrep sliter jeg nå veldig med tannhelse. Finnes det gode og kompetente tannleger å oppsøke? Og hva med stønad/ økonomisk hjelp? Vegrer meg for å oppsøke tannleger pga skam, frykt og økonomi. Håper på positiv respons.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt. Så leit å høre hva du har vært gjennom, og hvordan dette har preget deg i ettertid. Så fint å høre at du får hjelp og er i behandling.

Mange som har spiseforstyrrelser hvor tennene har blitt skadet, har behov for ekstra oppfølging når det gjelder tannhelse. Her ønsker jeg å sende en link til en brosjyre om dette tema, med gode råd: Brosjyre.pdf  Den er fra 2018, så det er mulig noe har endret seg siden den tid.

Du forteller også om skam rundt dette. Det tror jeg kan være grunnen til at mange vegrer seg til å oppsøke tannlege. For mange kan det være frykt for å ikke bli møtt på en god måte, da dette kan være et sårt tema. Det er ikke rart at man ønsker å føle seg trygg på den tannlegen som skal utføre behandling. Vi har ikke noen spesifikke tannleger å anbefale, men tenker at det kan være lurt å undersøke ulike tannleger, og forhøre deg om deres erfaring og samtidig få et inntrykk. For noen kan det å ringe inn, være en måte som kan kjennes tryggere å gjøre det på. Hvis du ikke føler at tannlegen din tar tannproblemene dine på alvor, står du helt fritt til å finne deg en ny tannlege.

Be tannlegen forklare hva behandlingen innebærer på forhånd, inkludert hvor mye den vil koste. Vær oppmerksom på at du har krav på skriftlig prisoverslag dersom totalkostnaden kommer til å overstige et visst beløp. Jeg er ikke helt sikker på hva dette beløpet ligger på i dag, men det kan du også forhøre deg om. Du kan få støtte til behandling ved alvorlig tap av tannsubstans, som for eksempel ved syreskader. Tannlegen vurderer alvorlighetsgraden og søker refusjon på dine vegne.

Legger ved en link fra helfo, som tar opp tilstander som gir stønad til tannbehandling:

Tilstander som kan gi rett til stønad til tannbehandling

Håper at dette kan være til hjelp, og at du finner frem til en god tannlege.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.