Spørsmål & svar

Dato: 26.januar 2024

Jente/kvinne, 

23 år

: Jeg overspiser nesten hver dag nå. Både fordi jeg fysisk er veldig sulten om dagen og ikke kjenner på metthet, samt at jeg er mye stressa fordi jeg overspiser. Er en ond sirkel. Spiser regelmessig og hvertfall nok mat, men jeg tenker bare på mat hele tiden. Har før dette levd veldig rigid og prøver å gi slipp på matregler. Hva bør jeg gjøre?? Bør jeg bare fortsette å spise og håpe at det roer seg? Klarer kun å spise «normalt» når jeg teller kalorier og loggfører, men orker ikke mer. Prøver å finne balansen nå, men er så sulten og vil bare ha godteri og usunn mat. Føler meg helt hoven og oppblåst i kroppen

ROS svarer

Hei, så fint at du tar kontakt her.

Det høres tungt ut for deg å ha det slik som du beskriver at du har det. Har du hatt det slik lenge? Du skriver også at du tidligere har levd veldig rigid og at du nå prøver å gi slipp på matregler. Har du snakket med noen andre om hvordan du har det? For mange som har det slik som du beskriver at du har det, så kan det være fint å få litt hjelp på veien mot å få det bedre. Det kan være utfordrende å stå i noe sånt alene.

 

For mange som har vært rigid over en lengre periode så kan det også være normalt å komme i et stadie der en kjenner at en er mye sulten, hele tiden, fordi kroppen faktisk er det. For noen som kjenner det slik så kan det være fint å lytte til det kroppen forsøker å fortelle en, samtidig som det er vondt å høre at du kjenner at dette blir en ond sirkel for deg. Det er også viktig å gi kroppen tid til å kunne stabilisere seg og å være tålmodig når det kommer til det å få det bedre. For noen så kan det hjelpe å gi det litt tid.

 

Tenker likevel at det er viktig å snakke med noen om dette. Gjerne noen som har litt mer kunnskap om det. For noen så handler det om å gå til fastlegen sin, og høre om en kan få en henvisning videre til behandling. Det er også mulig å ta kontakt med oss her i ROS. Vi tilbyr individuelle samtaler der du får snakket med en fast rådgiver en gang annenhver uke, vi driver ikke med behandling men veiledning og hjelp til selvhjelp. Dersom du ønsker så kan du lese mer om det her. Vi tilbyr også rådgivning via chat og telefon.

 

Håper at dette svaret kan gi deg litt klarhet!

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.