Spørsmål & svar

Dato: 26.januar 2024

Jente/kvinne, 

30 år

Hei. Jeg har tidligere hatt anoreksi, var innlagt i tenårene og i begynnelsen av 20årene. Det har gått forsåvidt bra lenge nå, men pga nylig samlivsbrudd har det sklidd ut, og jeg føler selv jeg er i ferd med å få tilbakefall. Er fremdeles normalvektig, men har rast litt ned i vekt siden fjor sommer. Venner, familie og kolleger bekymrer seg, men selv føler jeg jo at det går fint. Samtidig vet jeg fra tidligere at jeg føler ting går mye bedre enn det gjør. På mitt sykeste følte jeg meg helt fantastisk. Så jeg VET jo at mine oppfatninger nå kanskje ikke stemmer helt med realiteten. Finnes det en psykolog å prate med som ikke er kjempedyr? Jeg har ikke råd til privatpsykolog på feks volvat, men føler jeg burde ta tak i dette. Fastlegen vil ikke henvise meg før jeg har prøvd privatpsykolog, fordi han mener jeg ikke er syk nok. Samtidig vet jeg av erfaring at jeg ikke burde la det her skure og gå, fordi jeg klarer ikke å snu denne utviklingen på egenhånd. Jeg er i tillegg redd for at DPS vil avvise meg hvis jeg blir henvist, selv om psykiateren jeg hadde der har rådet meg til å be om henvisning dit (sendte henne sms etter fastlegen sa nei). Beklager at dette ble så rotete skrevet.

ROS svarer

Hei,

Så fint at du søker råd her.

Du skriver at du tidligere har hatt anoreksi, og at du nå på grunn av nylig samlivsbrudd er redd for tilbakefall. Du skriver også at venner og familie rundt deg er bekymret, og at du selv fra tidligere vet at du kan føle at ting går mye bedre enn det gjør.

 

Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det du skriver her. Det høres ut som at du selv egentlig er klar over dine signaler på at det går litt i feil retning igjen. Det er utrolig fint at du har tatt kontakt med fastlegen, men veldig synd å høre at du blir møtt på den måten. Veldig fint at du også har tatt kontakt med tidligere psykiater og får støtte derifra om at det er riktig for deg nå å be om henvisning til DPS. Det er dessverre slik i noen tilfeller at en må spørre opp til flere ganger før en får en henvisning, har du mulighet til å gå tilbake til fastlegen din å høre igjen?

 

Forstår også at det å få en avvisning av DPS kan være en skummel tanke, likevel så vet en ikke om det faktisk skjer før en har forsøkt. Du spør om det finnes en privatpsykolog som ikke er så dyr å prate med, dette er jeg dessverre usikker på. Det finnes ulike tilbud i kommunen, som det kanskje er verdt å sjekke ut. Vi i ROS tilbyr også individuell rådgivning der en kan få snakket med en fast rådgiver en gang annenhver uke. Vi driver ikke med behandling, og en trenger ingen henvisning for å ta kontakt med oss. Dersom du ønsker, kan du lese mer om det her. Om du har noen spørsmål knyttet til dette er du velkommen til å ta kontakt med oss på chat eller telefon.

 

Jeg tenker at det å få snakket med noen om dette blir viktig for deg, slik at du kan få litt hjelp til å få det bedre. For slik som du beskriver at du har det skal du ikke trenge å ha det. Det å gå igjennom et samlivsbrudd kan i seg selv være tungt, og for mange så kan en slik forandring også bidra til å påvirke andre deler av livet negativt. 

 

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg!

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.