Spørsmål & svar

Har jeg en spiseforstyrrelse? Hvordan skal jeg håndtere dette i hverdagen?
Dato: 1.mars 2024

Jente/kvinne, 

14 år

Med en gang jeg starta på ungdomsskolen begynte jeg fort å slite, med alt. Kom 20 min for sent hver dag, dårlige karakterer, og kanskje det viktigste, jeg kasta opp. Kasta opp frokosten hver morgen før skolen, 1-3 ganger. Jeg ville ikke det, jeg tok aldri fingrene ned i munnen/halsen. Kroppen min gjorde det av seg selv, det var som en omgangsyke som aldri gikk bort. Foreldrene mine viste det fordi jeg fortalte det fordi jeg trodde jeg hadde omgangsyke. Foreldrene mine ble bekymra om tok meg til legen etterhvert, legen tenkte det bare var angst og stress for den nye skolen. Jeg fikk beskjed om å spise tre skjeer yoghurt til frokost. Jeg satt ved frokostbordet en time å prøvde å spise det. Men måtte løpe til badet nesten hver gang. Jeg hadde null energi hele tiden og klarte ikke gym. Jeg var kvalm, utslitt, vondt i magen og hodet hele tiden. Etter jul klarte jeg tilslutt å slutte å kaste opp. Det var sikkert fordi skolen ble lettere og jeg ble mer vant til alt. Men jeg var/ og er fortsatt kvalm hver morgen før skolen. Jeg gikk 6kg ned i vekt på noen måneder, veide 40kg. Jeg tenkte mye på kroppen min og mat, syns jeg ikke kunne bli tynn nok. Jeg har fortsatt tankene, men jeg fortrenger de mer sånn at de går bort. Etter den infoen du har fått nå så lurer jeg på om du tror jeg har en spiseforstyrrelse og i såfall hvilken? Og hvordan jeg skal håndtere dette nå i hverdagen og eventuelle tips? Takk på forhånd!

ROS svarer

Hei,

Så fint at du tar kontakt med oss her.

Det du beskriver her høres ikke noe godt ut for deg, og det kan høres ut som at det er flere faktorer her som påvirker hverandre. Du nevner blant annet angst og stress som en grunn for at du har kastet opp, i tillegg til at du har tenkt mye på kropp og mat. Du lurer på om jeg tror dette er en spiseforstyrrelse og hvordan du kan håndtere dette i hverdagen.

Vi her i ROS driver ikke behandling og kan heller ikke sette noe diagnose, så om det er en spiseforstyrrelse og i så fall hvilken er vanskelig for meg å svare på. Det høres ut som at tanker knyttet til mat, kropp og vekt tar stor plass i livet ditt og at det påvirker livskvaliteten din negativt. Når en har det slik, vil det være lurt å snakke med noen. Jeg vil også oppfordre deg til å ta kontakt med legen din på nytt, dersom dette er noe du bekymrer deg over. Noen som har det slik som du forteller at du har det, kan ha behov for henvisning til videre behandling. En slik henvisning går som oftest via lege, eventuelt helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon.

Du lurer også på hvordan du har håndtere dette i hverdagen, dersom dette tar mye plass hos deg så vil jeg igjen anbefale deg å snakke med noen om det. For noen så kan det å gå ned i vekt, som å kaste opp på grunn av stress og angst, være noe som kan trigge i gang en spiseforstyrrelse. Du skriver at du forsøker å fortrenge tankene på mat og kropp. For noen kan dette være veldig fint, da det kan føre til at de problematiske tankene vil ta mindre og mindre plass etter hvert.

Håper noe av dette var til hjelp for deg. Dersom du kjenner at du har behov for å snakke mer med oss om dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på vår chat eller ringe vår rådgivningstelefon.

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.