Spørsmål & svar

Dato: 19.mars 2024

Jente/kvinne, 

18 år

Jeg må tenke på mat/kalorier/trening nesten hele tiden det går greit bare at jeg ikke klarer å tenke på feks lekser. Pleier å bruke avføringsmiddel for å gå ned mest mulig og trene etter alle måltider. Nå tar det all tiden min nesten da men jeg vil jo gjøre andre ting også enn denne rutinen. Hva gjør jeg da, jeg har absoblutt aldri tenkt å fortelle det til noen personer bare si hva skal gjøre plis

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt. Du beskriver at tanker om mat og trening tar veldig stor plass, og at det ikke er plass til så mye mer enn disse tankene og rutinene rundt mat og trening. Det kan være utrolig slitsomt når mat og trening blir så altoppslukende som du beskriver. Du lurer på hva du kan gjøre, da du ønsker også å kunne gjøre andre ting enn bare denne rutinen. Så fint at du søker råd om dette. Det høres ut som at du lengter etter at andre ting i livet skal få ta større plass. 

Du skriver at du ikke har tenkt å fortelle dette til noen. Mange kan synes at det er utfordrende å skulle snakke med andre om sitt vanskelige forhold til mat og trening. For noen kan det handle om en frykt for at noen skal legge seg opp i rutinene, eller forsøke å ta det bort. Mens for noen kan det også handle om dårlig erfaring med å dele noe vanskelig. Jeg vet ikke hvordan dette er for deg, men kanskje du kan utforske litt hva som gjør at du ikke ønsker å snakke med noen? Det er tungt å gå slik over tid alene. Jeg vil oppfordre deg til å revurdere det å snakke med noen, men forstår at det kan være vanskelig. ROS har en anonym chat som kanskje kan være et fint sted for deg å utforske dette mer. Helsesykepleier på skolen kan også være et trygt sted å snakke. 

Du lurer på hvordan du kan få plass i livet til flere ting enn kun mat og trening. Dette er nok noe som krever mer hjelp og tid. Men jeg ønsker å gi deg en liten øvelse du kan gjøre selv. Skriv ned en oversikt over de tingene som fikk ta mer plass i livet ditt før, og som har vært eller er viktig for deg. Hvilke ting savner du at skal ta større plass? Og er det noe av dette du kan sette av litt mer tid til? 

Det at fokus på mat, kropp og trening overskygger alt annet kan være noe som har kommet glidende for mange. Det startet kanskje som et forsøk på å gjøre noe "godt" for seg selv, og ender opp med å bli noe som ikke gjør en godt lengre. For mange kan spiseproblematikken ha blitt en måte å slippe å kjenne på vonde følelser, eller et middel for å føle på kontroll eller mestring. Etterhvert opplever de fleste at det er spiseproblematikken som har kontroll over en, og de vonde følelsene blir bare mer av, og mange kan kjenne seg veldig alene i denne vonde sirkelen. Det er ikke lett å snu dette helt på egenhånd, så igjen vil jeg råde deg til å vurdere om det er noen du kan kjenne deg trygg på å skulle snakke med om dette. Du trenger ikke begynne med å snakke om mat og trening. Det kan også være greit å snakke litt om hvordan du har det for tiden med noen. 

Håper dette kan være til hjelp for deg. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.