Spørsmål & svar

Dato: 2.februar 2024

Jente/kvinne, 

44 år

Jeg har mistet sult og metthetsfølelse. Kjenner mest på et sug etter mat, og cravings. Dette gjør at jeg både under og overspiser, typisk for lite mat tidlig på dagen, og mye på kvelden. Hva kan jeg gjøre for å få tilbake den følelsen? Jeg trener også altfor mye, men klarer ikke slutte... Og de tingene forsterker hverandre, mer trening, mer overspising..

ROS svarer

Hei,

Så fint at du tar kontakt her. Det høres slitsomt ut for deg, å ha det slik som du forteller at du har det. Håper svaret her kan gi deg noe nyttig som du kan ta med deg videre.

Du skriver at du har mistet sult og metthetsfølelsen. Dersom kroppens signaler om sult/metthet ikke har blitt lyttet til over lang tid, så kan det være utfordrende for mange å bli kjent med signalene på nytt. Du skriver at du typisk får i deg for lite mat på dagen og mye på kvelden, jeg tror mange som har et problematisk forhold til mat, kropp og vekt kan kjenne seg igjen i det du skriver her. Kroppen har behov for nok mat og næring, og om en ikke gir den det regelmessig gjennom dagen så vil det være naturlig at en blir veldig sulten på kvelden.

Du skriver også at du kjenner at du trener alt for mye, er det noe spesielt som har skjedd som gjør at du har begynt å trene så mye som du gjør nå? Når en trener mye så trenger også kroppen mer påfyll av mat og energi. Dersom en ikke lyttet til dette behovet gjennom dagen, så er det ikke så rart at dette behovet for mat melder seg om kvelden.

Jeg vil også oppfordre deg til å fortelle noen om hvordan du har det, slik at du kan få litt hjelp til å få det bedre. Har du hatt det slik som du beskriver det her lenge? For mange som har det slik så vil det være veldig godt å snakke med noen om det, gjerne noen som har litt mer kunnskap om det. Som for eksempel fastlegen din. Det er også mulig å ta kontakt med oss her i ROS, vi tilbyr individuell rådgivning både fysisk og digitalt, rådgivning via telefon og anonymt via vår chattetjeneste. Sånn du skriver at du har det skal du ikke trenge å ha det, og det er mulig å få det bedre.

Håper du har nytte av dette svaret, alt godt til deg!

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.