Spørsmål & svar

Dato: 3.januar 2024

Jente/kvinne, 

17 år

hvorfor tenker folk de er bra når andre vil ned i vekt eller bli sunnere, men med meg blir de en sykdom og bup nekta meg

ROS svarer

Hei,

Takk for at du tar kontakt med oss, og for et viktig spørsmål. Jeg skjønner godt at dette med sunnhet og vekt kan skape forvirring.

Det er et stort fokus på helse og sunnhet generelt i samfunnet, og mange kobler helse tett opp mot sunn mat, trening og vektnedgang.Det å ta sunne og gode valg kan i utgangspunktet være en god ting å ha fokus på. Det er en måte å ta vare på seg selv og egne behov. Men hva som er sunt for den enkelte er samtidig veldig forskjellig, fordi vi har så ulike utgangspunkt. I samfunnet kan det være mye fokus på vektnedgang, og man kan lett få inntrykk av at det å gå ned i vekt er en utelukkende bra ting for alle, men dette er ikke tilfelle.

 

For noen kan det å fokusere på å være sunn, og det å gå ned i vekt faktisk føre til et usunt forhold til mat og kropp, og noen ganger også gå videre over i en spiseforstyrrelse.

Du sier at når du vil ned i vekt/bli sunnere, så kaller BUP det en sykdom og nekter deg. Nå vet ikke jeg så mye om hvordan din situasjon er, men ut ifra det du skriver, så kan jeg få inntrykk av at du har gått ned i vekt, og fått høre at det ikke er bra? Er det også slik at du ønsker ytterligere vektnedgang?

Hvis vekten blir for lav, vil man ikke oppnå god helse, men kan snarere oppleve at helsen blir dårligere. Hvis folk rundt deg, og BUP er bekymret for deg, kan det antyde at du kanskje har et problematisk forhold til mat og kropp tror du?

Nå vet ikke jeg hvilke tanker du har, og hva du legger i det er å leve sunt. Som et utgangspunkt, så kan vi si at det å leve sunt når det kommer til mat og vekt, er det å gi kroppen regelmessig og nok næring til å dekke alle kroppens behov. Spiser man for lite over tid, blir det vanskelig å få dekket disse behovene.

Jeg skjønner at det kan være forvirrende å høre en ting fra BUP, samtidig som det er et stort fokus generelt i samfunnet på vektnedgang som noe positivt. Det er mye støy i media, i form av et overfokus på sunnhet og vekt, og hvis du strever litt med eget forhold til mat og kropp, kan det bli for mye. Jeg vil råde deg til å ta en pause fra å lese avisartikler ol som omhandler  tema som kropp, sunnhet og vekt. Det kan også være lurt å ikke følge for mye med på sosiale medier og bli utsatt for uheldig kroppsfokus.

 

Det er individuelt hvilke tanker og følelser man har rundt dette med mat og kropp, og for mange kan det være godt å prate med andre om dette. Er du ikke komfortabel med å prate med noen du kjenner, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på vår anonyme chat, og prate med en av våre rådgivere der.

ROS CHAT

 

Håper dette svaret var til hjelp for deg

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.