Spørsmål & svar

Jeg vet ikke hva jeg skal spise, og føler meg faktisk redd for mat
Dato: 5.januar 2024

Gutt/mann, 

17 år

Jeg har lenge gått til bup for diverse, en av periodene jeg har vært der har vært dedikert til diagnosering av spiseforstyrrelser, Jeg fikk diagnosert overspisingsforstyrrelse for ca 2 år siden, og etter da har jeg klart å gått ned fra 115kg til 86. Men nå sitter jeg fullstendig fast, jeg vet ikke hva jeg skal spise, føler meg faktisk redd for mat. Bruker ikke å spise måltider utenom middag og jeg tror at metabolismen min er fucked og jeg vet ikke hvordan jeg skal fikse den, jeg vet heller ikke hva jeg kan spise til frokost, lunsj osv for å holde meg i ett kaloriunderskudd, har vært overvektig hele livet og jeg hater det. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, og teit som det er så er tanken på fysisk aktivitet skremmende for jeg har altid opplevd å bli mobbet når jeg først er aktiv. :)

ROS svarer

Hei,

og takk for at du skriver til oss, og forteller om hvordan dette er for deg. Det høres ut som at forholdet ditt til mat er preget av stress og mye usikkerhet. Jeg forstår at dette ikke er noe lett, og at du ikke vet hva du skal gjøre. Jeg ønsker å kommentere det du skriver og stille noen spørsmål som kanskje kan være til hjelp.

Det høres ut som at BUP har hatt fokus på dette med å stille en spiseforstyrrelsesdiagnose for to år siden, og siden da har du hatt et stort vekttap. Jeg lurer da på om det ble dedikert noe tid til å få noe hjelp med å håndtere overspisingslidelsen? Hva ble eventuelt gjort?

Er det slik at du nå gjerne ikke overspiser, men at du kjenner at utfordringene rundt mat har endret seg?

Det virker for meg som at dette med å gå ned i vekt, er noe du fortsatt prøver på? Og at du nå kjenner at du til og med kan være redd for mat. Veldig mange som aktivt forsøker å gå ned i vekt, kan oppleve at de får mange regler knyttet mat, og dette kan blant annet føre til at de blir usikker på hva de kan spise til slutt. Og dette med å være redd for mat, kan også handle om at man er redd for at man skal gå opp i vekt igjen, eller at man skal få problemer med overspising igjen. Hvordan er dette for deg?

Du sier at du sitter fullstendig fast, og da lurer jeg på om du mener at vekten står stille? Du sier at metabolismen din er ødelagt, og at du ikke vet hva du skal spise for å være i et kaloriunderskudd. Det høres ut som at tankene rundt det å stadig skulle gå enda mer ned i vekt fortsatt tar veldig stor plass og preger deg veldig. Det kan ikke være lett. Jeg kan ikke si noe om hva man kan gjøre for å gå ned i vekt, da dette kan bidra til å forsterke/opprettholde de spiseforstyrrede tankene. Det jeg kan gi råd om, er å snakke med noen om alt du har fortalt om her.

Det er veldig leit å høre at du har blitt mobbet, og hvordan dette har preget forholdet ditt til å være i aktivitet. Jeg håper at du har noen å snakke med om dette også, og at du etter hvert vil få nye og positive erfaringer med å være aktiv. 

Jeg vet ikke så mye om situasjonen din, og tenker at det er veldig viktig at du kan få hjelp med forholdet ditt til mat, slik at det ikke får utvikle seg mer. Derfor kunne jeg gjerne tenke meg at du tok kontakt med vår chat for å kunne fortelle enda mer om situasjonen din og hva du allerede får hjelp med. Dersom du er i BUP fortsatt, vil jeg anbefale deg å fortelle hvordan forholdet ditt til mat virker å ha endret seg siden de ga deg diagnosen. For noen, kan en spiseforstyrrelse endre uttrykk, og det vil være like viktig å få hjelp med de nye utfordringene man har. Det er fullt mulig å få det bedre med forholdet til mat, men det vil for de aller fleste kreve god hjelp, behandling og støtte underveis. Det er mulig å bli trygg på hva man skal spise og det å spise nok slik at man får den næringen kroppen trenger for å ha det bra.

Takk for at du delte tankene dine, det er alltid lurt og det vil jeg oppmuntre deg til å fortsette med.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.