Spørsmål & svar

Jeg vil gå ned 12 kg fort, men er redd jeg ikke klarer å stoppe
Dato: 1.mars 2024

Jente/kvinne, 

18 år

Hei. Jeg spiser 400 kalorier per dag og trener hver dag, jeg har et ønske om å gå ned 12 kilo så fort jeg greier. Er allerede på god vei, men problemet er at når jeg når vektmålet mitt, så tror jeg ikke at jeg kan stoppe. Liksom, tankegangen min vil aldri gå vekk. Hva gjør jeg da?

ROS svarer

Hei, så fint at du tar kontakt med oss og forteller hvordan du har det. Det høres slitsomt ut for deg å ha disse tankene rundt vektnedgang og trening. Jeg synes det er fint at du er observant på det du kjenner, og kan sette ord på det. Ut ifra det du forteller, så får jeg inntrykk av at du er litt bekymret selv, og at du er i ferd med å få et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt. Du har også tanker om at det kan bli vanskelig for deg å stoppe

Mange som ønsker å gå ned i vekt kan oppleve at man først føler at ting går bra, og at man har god kontroll. Etter hvert kan dette endre seg til å bli mer tvangspreget, og at man ikke klarer helt å stoppe. Det er en svært glidende overgang fra det å ha et normalt forhold til mat, og over i en spiseforstyrrelse.

Du sier ingenting om hvorfor du ønsker å gå ned i vekt, og hvorfor det haster sånn. Noen ganger kan det å plutselig ønske å gå ned i vekt være et uttrykk for at man kan streve på andre områder i livet. Det å trene mye, eller spise lite, kan være et uttrykk for at man ikke har det så bra. For noen, kan det bli en mestringsstrategi for å regulere følelser som kan være vanskelig å forholde seg til. Hvordan er dette for deg? Er det noen områder i livet som er ekstra krevende for tiden? Og har du noen å prate med om hvordan du har det?

Jeg tenker at det kunne ha vært fint for deg å dele disse tankene med noen du stoler på, eller evt helsesøster. Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, kan du ta kontakt med oss på chat eller telefon, så kan vi bedre hjelpe deg videre med hva som kan være lurt å gjøre i ditt tilfelle.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.